Regeringen afsætter 2,5 mio. kr. til danskundervisning for grønlændere

Regeringen imødekommer nu kritikken af et forslag om egenbetaling for danskuddannelse og afsætter 2,5 millioner kroner til danskundervisning for udsatte grønlændere i Danmark.

Opdateret 07.52 med udtalelse fra Aaja Chemnitz Larsen (IA).

Det vakte kritik fra flere sider, da regeringen for nyligt foreslog at indføre egenbetaling på 2000 kr. per modul på danskuddannelserne i Danmark.

LÆS OGSÅ Aaja kritiserer forslag om betaling

Et forslag, der også omfatter danske statsborgere, herunder grønlændere og færinger, der er bosat i Danmark, og som har brug for at blive bedre til dansk.

Men efter hård kritik fra IA og Nunatta Qitornai i Folketinget har regeringen nu valgt at afsætte 2,5 mio. kr. i en pulje under Undervisningsministeriet, som danske kommuner kan søge om midler fra til danskundervisning til udsatte grønlændere i Danmark.

LÆS OGSÅ Stadig gratis danskundervisning til grønlændere

Det skriver udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i et brev til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Aaja roser tiltaget

Aaja Chemnitz Larsen fra IA roser tiltaget, som hele Folketinget bakker op om. Hun mener, at regeringen har forsøgt at ligestille grønlændere og færinger med udlændinge i lovforslaget.

- Det har været vigtigt for mig, at det (lovforslaget, red.) ikke forringede adgangen til danskundervisning for grønlændere, for vi ved, at der er et rigtigt stort behov, siger hun.

Regeringen har dog gjort det klart, at der – trods lovændringen – fortsat vil være mulighed for gratis danskundervisning for bl. a. grønlændere på aftenskoler og gennem Forberedende Voksenuddannelse, som kommunerne betaler.

LÆS OGSÅ Råd fastholder kritik af forslag

Men det er ikke tilstrækkeligt, siger Aaja Chemnitz Larsen.

- Når behovet for danskundervisning for grønlændere er større – og det ved vi også af historiske årsager, fordi man har prioriteret grønlandsk meget i Gørnland – har det nogle konsekvenser, der flytter hertil (Danmark, red.). Så ja, de  (grønlændere i Danmark, red.) har bedre adgang til danskundervisning, men der er også et større behov for at få danskundervisning, siger hun.

Puljen løber i perioden 2018-2020 og skal etableres i samarbejde med Selvstyret. Ordningen vil blive evalueret inden 2020, skriver Inger Støjberg i sit brev til  Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt