Venstre: Stadig gratis danskundervisning til grønlændere

Grønlændere og færinger i Danmark er sikret gratis danskundervisning i andre tilbud end på sprogcentre, påpeger Venstre. Men på de egentlige danskuddannelser skal kursister selv betale i fremtiden, foreslår partiet.
Foto © : Hordaland fylkeskommune/Flickr
08. maj 2018 12:00

Grønlandske og færøske borgere i Danmark kan fremover stadig få undervisning i dansk uden at tage penge op af lommen.

Det lover Venstre, efter regeringen har stillet forslag om at indføre egenbetaling på danskuddannelser, der omfatter udlændinge og danske statsborgere over 18 år.

LÆS OGSÅ Aaja kritiserer forslag om betaling

Danske statsborgere bevarer retten til at få gratis danskundervisning andre steder end de såkaldte danskuddannelser, som primært foregår på de danske sprogcentre.

Det gælder på Forberedende Voksenundervisning (FVU) og gennem aktiveringstilbud, som kommunen betaler, hvis man står uden for arbejdsmarkedet i Danmark.

LÆS OGSÅ Bred modstand mod betaling for danskundervisning

- Der er en masse alternativer, der er gratis, og dermed er der altså også en vifte af andre muligheder, hvor man kan lære dansk såsom forberedende voksenundervisning eller såsom aktiveringstilbud gennem kommunen. Og det kan danskere, der har boet i udlandet, eller grønlændere eller færinger bruge, og det er gratis, siger Venstres grønlandsordfører, Marcus Knuth.

Regeringen plejer EU-regler

Når lovforslaget om egenbetaling af danskuddannelserne på papiret omfatter grønlændere og færinger, sker det af hensyn til EU-lovgivningen.

Ifølge EU-regler må Danmark ikke behandle sine egne statsborgere anderledes end borgere fra andre EU-lande på de egentlige danskuddannelser.

LÆS OGSÅ Grønlændere skal ikke betale for dansk-undervisning

Men regeringen holder stadig en dør åben til gratis tilbud på andre kurser, siger Marcus Knuth til KNR.

- Og det vil være et rigtig, rigtig fint alternativ for de meget få grønlændere eller færinger, som har behov for danskundervisning.

Forslaget får kritik af begge grønlandske folketingsmedlemmer, der mener, at forslaget sidestiller grønlændere og færinger med udlændinge i Danmark. Inuit Ataqatigiit i Folketinget vil derfor komme med et ændringsforslag.