RAL: Vi mangler kvalificerede, grønlandske ansøgere

Royal Arctic Line forsvarer kritik om, at firmaets afdeling i Aalborg har for få medarbejdere med grønlandsk baggrund. Problemet er nærmere mangel på kvalificerede ansøgninger, mener RAL.
Foto © : Branding Greenland
15. maj 2015 11:27

Det er forfejlet, når folketingetsmedlem Doris Jakobsen fra Siumut kritiserer Royal Arctic Line i Aalborg for ikke at ansætte nok medarbejdere med grønlandsk baggrund.

Det siger kommunikationschef hos Royal Arctic Line, RAL, Jakob Strøm, til KNR.

- Jeg er lidt uforstående over for kritikken. Men jeg kan sådan set godt forstå målsætningen.

Dansk lov: Ansæt efter kvalifikationer
I en pressemeddelelse tidligere på ugen skrev Doris Jakobsen, at hun under et besøg hos RAL i Aalborg havde erfaret, at der kun var ansat 3 medarbejdere med grønlandsk baggrund ud af i alt 145 medarbejdere. Noget, der har fået hende til at kræve, at selvstyreejede virksomheder som bl.a. RAL  i Danmark bør ansætte flere grønlandske landsmænd.

LÆS OGSÅ: Doris vil have landsmænd ansat i Aalborg-virksomheder

Men så simpelt er det ikke, mener Jakob Strøm. For det første har den danske arbejdsmarkedslov helt klare regler for, hvilke kriterier firmaer i Danmark må ansætte medarbejdere ud fra.

- Vi har jo også en lovgivning i Danmark, der siger, vi ikke må diskriminere på baggrund af bl.a. etnicitet. Og det vil altså sige, at det er altså kvalifikationerne, der er helt afgørende, når vi ansætter folk.

RAL: For få grønlandske ansøgere
Den danske stat har netop frigivet 4 mio. kroner til projekter, der skal være med til at integrere grønlændere i Danmark, bl.a. ved at få flere grønlændere ind på danske arbejdspladser. Og det arbejde bør et firma som RAL hjælpe med til at løse, mener Doris Jakobsen.

Men ifølge Jakob Strøm er det største problem ikke den danske lovgivning, men nærmere manglen på ansøgninger fra grønlændere til RAL’s afdeling i Aalborg. For nyligt modtog firmaet fx 293 ansøgninger til en stilling som ufaglært, hvoraf 7 ansøgninger var fra personer med grønlandsk baggrund. To af disse kom til samtale. Ingen af dem var dog kvalificeret til jobbet.

Og det er et problem, mener Jakob Strøm, også selv om RAL ønsker at påtage sig et socialt ansvar.

- Er det ikke også at tage et socialt ansvar at lade nogen besætte en stilling, som måske ikke lever hundrede procent op til kravene, men som måske kan komme til det på sigt?

- Alle internationale rederier vil sige, at deres fornemste sociale ansvar er at ansætte lokal arbejdskraft, de steder, hvor vi arbejder. Nu skal vi så til at gå den anden vej, og det synes jeg egentlig er ganske fornuftigt, men det er altså meget unuanceret, for man kunne jo også sige, at det var danskere, serbere eller flygtinge fra Syrien, vi skulle tage ind.

Jakob Strøm understreger, at RAL dog gerne vil i tættere dialog med politikere, erhvervslivet m.fl. om, hvordan antallet og kvalifikationerne for grønlandske ansøgere bliver højnet til job hos RAL.