To RAL-skibe til salg inden de har sejlet

To af de fem nye skibe, der skulle leveres til Royal Arctic Line som erstatning for nogle af de udtjente bygdeskibe, er sat til salg, inden de er kommet i drift hos RAL. Om det er rederiet, værftet eller en helt tredje part, der sælger, vil direktøren ikke ud med.
Foto © : Jacob Strøm/RAL
25. august 2016 11:05

Jonathan og Agnete Arctica kommer ikke til at sejle gods under grønlandsk flag. 

Royal Arctic Line, RAL, indgik i 2013 en aftale med det polske værft Remontowa Shipbuilding om levering af fem skibe til rederiet.

Men bygningen af de nye skibe har været problemfyldt, og det har betydet utilfredshed hos det selvstyreejede rederi, RAL.

- Forsinkelser på forsinkelser har medført, at skibene er over et år forsinket. Og det skal vi selvfølgelig reagere på, siger administrerende direktør i Royal Arctic Line, Verner Hammeken.

Farvel til Agnete og Jonathan

Og reaktionen fra rederiet har været at gå i forhandlinger med værftet ,og indtil videre har det betydet, at to af skibene ikke kommer til at indgå i flåden hos RAL.

Læs også Medie: RAL dropper to nye skibe

- To af skibene er sat til salg, de to mellemstore skibe, der er bestilt og skulle have heddet, Agnete Arctica og Jonathan Arctica, siger Verner Hammeken.

Men om det er Royal Arctic Line, der selv sælger skibene, inden de er leveret, eller om de er blevet afbestilt, vil direktøren ikke ud med. Men én ting slår han fast: 

- Vores holdning er, at det er værftet, der står med det overordnede ansvar for, at tidsplanerne er skredet, siger han.

Borgerne får nye skibe for pengene

For at betale de nye skibe til Royal Arctic Line, indførte man i 2011 et investeringsbidrag i finansloven, altså en ekstrabetaling fra kunderne på al fragt med rederiet på 3,1 procent.

Læs også Polsk værft: Vi er inde i drøftelser med RAL

Men de penge er ikke gået tab, selvom to af de fem nye skibe ikke kommer i drift hos RAL, for der skal stadig nye skibe til rederiet, siger Verner Hammeken, der samtidig sagtens kan sætte sig ind i, at borgerne vil bekymre sig over, om de har betalt investeringsbidraget forgæves.

- Det kan jeg sagtens sætte mig ind i. Men selvom de to skibe ikke bliver en del af flåden, så er der nogle andre, der gør. For der er stadig et nybygningsprogram igang, siger han.

Stadig brug for nye skibe

For selvom der har været problemer på værftet, så ændrer det ikke på, at der er brug for nye skibe.

- Problemet med fornyelsen af flåde forsvinder jo ikke. Så vi går stadig efter en fornyelse. Ikke kun af de to skibe, vi oprindeligt havde tiltænkt, men også Johanne Christina, som sejler på Østkysten, og som aldrig har været med i de oprindelige planer, siger han.

Læs også RAL klar til at droppe fragtmonopol

Og borgerne kan regne med, at de nok skal få noget for pengene, siger rederidirektøren.

- Vi lover borgerne, at pengene kommer igen, altså i form af de effektiviseringer, som man får med nye skibe, siger han.

Der er fortsat forhandlinger, om hvad der skal ske med de to skibe, der ikke er til salg, men Verner Hammeken forventer, at det lille bygdeskib kan blive leveret om to uger, mens det større skib forventes til oktober.