Program til filmfestival afsløret

Der er både internationalt roste arktiske film og grønlandske præmierer på plakaten, når Nuuk International Film Festival blænder op for fire dages film og filmdebatter i september.
Foto © : Nuuk international film festival
02. september 2018 14:17

Lørdag blev programmet for festivalen offentliggjort og der er mange ting at glæde sig til lyder det fra arrangørerne.

Der kommer nye grønlandske film på det store lærred, når Nuuk International Film Festival for anden gang finder sted den 19.-22. september i hovedstaden, fortæller den ene af arrangørerne og forkvinde for FILM.gl, Pipaluk K. Jørgensen.

- Den ene er en premiere på en dokumentar af Hanne M. Sørensen, som handler om hjemløse i Grønland. Desuden får den længe ventede film 'Anori' med Nukaka Coster-Waldau i hovedrollen også snigpremiere.

Ud over de grønlandske film byder programmet på flere prominente værker fra de arktiske naboer. Den internationalt anerkendte film 'Ága' fra Sibiren, flere film fra Nunavut, blandt andet 'My Irnik' og dokumentaren 'Our people will be healed' af Alanis Obomsawin.

LÆS OGSÅ Grønland sætter sig i spidsen for ny arktisk filmfond

Kendt dokumentarist til Nuuk

Netop Alanis Obomsawin, der er højt profileret first nation dokumentarist deltager selv ved festivalen. For det er ikke kun filmvisninger, der fylder festivalens program. Der vil være flere paneldebatter, hvor der skal diskuteres film. Den aldrende dokumentarist holder en talk om sig selv og sine film.

LÆS OGSÅ Ny filmfond for oprindelige folk i arktis

Der er ikke tale om et bestemt tema for festivalen. Men i det seneste år har FILM.gl været med til at stifte Arctic Indigenous Film Fund, AIFF, der er en filmfond for oprindelige folk i Arktis og det bærer festivalen lidt præg af i år. Folkene bag festivalen har i hvert fald tænkt i de baner, da de spurgte sig selv, hvem der skulle med.

- Hvem har vi af interessenter, som oftest ikke er kommercielle og, som publikum kan relatere sig til, som netop er film på oprindelige sprog i sammenhæng med denne her arktiske kultur, som vi er en del af, siger Pipaluk K. Jørgensen.

LÆS OGSÅ Grønland markerer sig på Filmfestival i USA

Børnene skal også være med

Det er dog ikke kun en festival for de voksne. De mindste kan også læne sig tilbage i sædet og nyde festivalen, fortæller Pipaluk K. Jørgensen.

- På børneprogrammet er der fantastiske animationer fra Taqqut Productions i Nunavut. Jeg håber, at hele familien vil komme ind og opleve myter og sagn, som vi kender dem, men se dem i en animeret udgave, det er noget, jeg glæder mig rigtigt meget til, siger hun.