Problematisk at gøre Thule Air Base international

Det er “usandsynligt”, at Thule Air Base vil blive til en international observationsbase, vurderer forsker. IA mener, at det vil styrke freden i Arktis.
29. oktober 2014 06:51

Det vil være at sætte Danmarks sikkerhed over styr og samtidig være et brud på Ilulissat-erklæringen, hvis Thule Air Base bliver omlagt fra en amerikansk base til at være en international overvågningsstation med adgang for FN.

Det vurderer Jon Rahbek-Clemmesen, post.doc. med speciale i Arktis og sikkerhedspolitik ved Center for Internationale Studier (DIIS) i København. Han mener, at udsigten til en omlægning er meget ringe.

- Det, tror jeg, er meget usandsynligt.

- Den her base er hel central for Danmarks forhold til USA, som også er det vigtigste forhold i dansk sikkerhedspolitik. Danmark vil gerne knytte sig tæt til amerikanerne. Og Thule er et kort, som den danske regering kan bruge til at vise amerikanerne, at de også får noget ud af det mod til gengæld at bidrage til Danmarks sikkerhed, siger Jon Rahbek-Clemmesen til KNR.

Læs også IA: Thule Air Base bør være international overvågningsstation

Brud med Ilulissat-erklæringen

Forslaget om at gøre den amerikanske base til en international overvågningsstation har tidligere været på tale under arbejdet med Grønlands Selvstyrekommission. I fredags blev idéen luftet igen af Johan Lund Olsen (IA) i Folketinget under en debat om Arktis.

Læs også Ambassadør: Thule Basen stadig vigtig for USA

Tanken er, at ikke kun er USA - som det er i dag - men det internationale samfund i form af FN, der får adgang til informationer om aktiviteter i Arktis. Det vil styrke freden i Arktis, hvor bl.a. Canada og Rusland i dag er ved at opruste militært, mener IA-politikeren.

Men det vil være at bryde med hensigten imellem de fem arktiske nationer bag Ilulissat-erklæringen fra 2008, hvis det internationale samfund bliver inddraget i overvågningen, vurderer Jon Rahbek-Clemmesen. Aftalen er nemlig, at de fem nationer selv aftaler forholdene for Arktis.

- Hele tankegangen om at rykke et vigtigt sikkerhedsproblem over i FN-regi på et eller andet punkt vil være et brud med tankegangen bag Ilulissat-erklæringen fra 2008, som har styret den måde, staterne samarbejder på i de sidste fem-seks år, og som har fungeret rigtig godt.

Læs også Flere eksperter: Russisk oprustning i Arktis er godt nyt

IA: Udbyg freds-aftale

Men den vurdering afviser Johan Lund Olsen. I stedet vil det være at udbygge fredsaftalen for Arktis, hvis FN holder øje med aktiviteter i området.

- Idéen er jo, at i stedet for, at det kun er USA, der har adgang til oplysninger omkring farlige våben, så bliver det et internationalt organ i FN-regi. Det vil sige, at det internationale samfund i fællesskab varetager opgaven med at overvåge, at ikke-spredningsaftalen med atomvåben, bakterilogiske våben og så videre bliver overholdt.

Hverken Socialdemokraterne, De Radikale og Venstre i Folketinget ønsker at kommentere forslaget, før et konkret lovforslag eller en formel henvendelse fra Grønland foreligger.