Politisk usikkerhed fik virksomhed til at trække sig fra lufthavnsprojekter

Det var den politiske usikkerhed, der i sidste ende fik MT Højgaard til at trække sig fra at give et bud på lufthavnsprojekterne.
Foto © : Kalaallit Airports A/S
Skrevet af Jens Betak
25. juni 2019 09:13

Der tikkede kun tre bud ind på at anlægge landingsbanerne og det tilhørende vejarbejde til de nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat, selvom seks virksomheder var blevet godkendt til at afgive et bud.

MT Højgaard var en af virksomhederne, som valgte ikke at byde ind, og det var på grund af de gentagne udsættelser. Det fortæller Jóannes Niclassen, der er divisionsdirektør i Norden for MT Højgaard.

- Vi ville meget gerne have budt på projekterne, men budrunden trak ud flere gange, og vi har flere andre projekter, så vi havde ikke tid til at have medarbejdere, der stod på standby, siger Jóannes Niclassen.

Divisionsdirektøren fortæller, at de skulle have 5-7 mand, som udelukkende skulle arbejde på projekterne i fire måneder, og det var MT Højgaard ikke parat til, når budrunderne gentagne gange blev udskudt.

Det er Kalaallit Airports, der ejer lufthavnene. I den første pressemeddelelse udtrykte man glæde over budene, men selskabet medgiver, at man havde håbet på flere bud.

- Vi er jo kede af, at der kun kommer tre bud. Var der kommet flere bud, havde konkurrencen jo været hårdere, så det havde vi da helst set, siger Peter Wistoft, administrerende direktør i Kalaallit Airports.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports modtager tre bud på lufthavnsprojekter

Landingsbanelængder og finansiering

Sidste år skabte Partii Naleraq politisk usikkerhed, da partiet ønskede, at landingsbanerne skulle være kortere. Derudover var der diskussioner mellem Naalakersuisut og den danske regering om mulige danske investeringer i byggerierne, som skabte usikkerhed om finansieringen af projekterne.

Det er de usikkerheder, som i sidste ende har ført til det skuffende antal bud, mener den administrerende direktør i Kalaallit Airports.

- Der blev skabt politisk usikkerhed om projekterne i 2018, så derfor måtte vi indstille arbejdet og afvente, hvorvidt man rent faktisk ville have de her landingsbaner og i hvilken størrelse, siger Peter Wistoft og fortsætter:

- Der blev skabt usikkerhed fra landstingets side, og derfor har det været en meget lang proces, som entreprenørerne har måttet holde deres folk hen med, og det kan vi jo kun beklage, men det har jo været ude af vores hænder.

Selvransagelse

Processen giver dog også anledning til selvransagelse i Kalaallit Airports. For selv om at budene er afgivet på opgaverne om at anlægge landingsbanerne og tilhørende vejarbejde, har der endnu ikke været budrunde på at bygge tre terminalbygninger og servicebygninger til lufthavnene.

- Vi vil evaluere processen i bestyrelsen og direktionen om, hvorvidt det har været en optimal proces, eller om vi kan gøre noget anderledes til de næste udbud, vi skal have, siger Peter Wistoft.

Trods den frustrerende budproces hidtil har MT Højgaard fortsat et ønske om at byde på de projekter.

- Vi håber, at vi vil kunne lægge et bud på byggeriet af terminalerne og de tilhørende bygninger, siger direktionschef i Norden for MT Højgaard Jóannes Niclassen.

Det var BAM International fra Holland, Pennecon Dexter Joint Venture fra Canada og Munck Gruppen fra Danmark, som afgav et bud på anlægsarbejderne.

LÆS OGSÅ Kinesisk entreprenørgigant trækker sig fra lufthavnsprojekter

China Communications Construction Company (CCCC) bød ligesom MT Højgaard og Aarsleff heller ikke på projekterne.

Aarsleff har ikke ønsket at kommentere, hvorfor man trak sig, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra CCCC.

Ud over projekterne i Nuuk og Ilulissat kommer også projektet om at bygge den nye lufthavn i Qaqortoq.

Det er Kalaallit Airports forventning, at lufthavnene vil kunne tages i brug i 2023.