Politikerne råber op om langsom administration og demokratisk dvale

Det går alt for langsomt for naalakkersuisut med at få svaret på spørgsmål fra politikerne i Inatsisartut. Hvilket gør det svært for politikerne at arbejde og få forslag til samlingerne.
Flere Inatsisartut-medlemmer kritiserer nu naalakkersuisut og siger, de er for langsomme til at svare på deres spørgsmål. Foto © : Else Olsvig/KNR
21. marts 2024 16:31

Rettelse: Tidligere fremgik det, at antallet af paragraf 37 spørgsmål er eksploderet. Det er forkert, KNR beklager fejlen. 

Naalakkersuisut arbejder for langsomt, og det skaber store demokratiske problemer.

Det fortæller flere Inatsisartut-medlemmer – helt konkret får de ikke svar i tide, når de stiller spørgsmål til naalakkersuisut - de såkaldte paragraf 37-spørgsmål.

Ét af Inatsisartut-medlemmerne, som ikke har fået svar på sine spørgsmål endnu, er Demokraatits Anna Wangenheim.

Hun har blandt andet spurgt om, hvilke økonomiske og administrative konsekvenser der ville være ved en udvidelse af forældreorloven fra 21 til 37 uger.

Hvilket hun altså endnu ikke har fået svar på:

- Jeg synes, at det er bekymrende og meget frustrerende, at jeg ikke har fået svar. Vi har brug for svarene, når vi skal fremsætte forslag til debat i Inatsisartut, siger Anna Wangenheim.

Demokratiet i dvale

Paragraf 37-spørgsmålene er et af de værktøjer, Inatsisartut-medlemmer har til at indhente oplysninger om offentlige anliggender, som kan klæde dem bedre på, når de skal stille lovforslag.

Når man kigger på Inatsisartuts hjemmeside, kan man se listen af de folk, der har stillet paragraf 37-spørgsmål. I år er der 59 spørgsmål, hvor 13 ikke har fået svar. endnu.

Mariane Paviasen fra Inuit Ataqatigiit stillede et spørgsmål i slutning af januar for at finde ud af, hvilke økonomiske konsekvenser det ville have, hvis man fjerner indkomstloftet for alderspensionister. Hun har heller ikke fået svar endnu.

- Nogle af medlemmerne i naalakkersuisut er gode til at svare til tiden, men der er nogle, som er langsomme til at svare. Mens vi venter på svar, er det ligesom, at vi er i dvale. Derfor synes jeg, at det er beklageligt, at vi ikke får svar til tiden, siger hun. 

Najaaraq Møller fra Siumut er enig i, at det er ærgerligt, at der ikke bliver svaret på paragraf 37-spørgsmål til tiden. Når man kigger på spørgsmålene, står der altid i bunden, at man skal svare spørgsmålene indenfor 10 arbejdsdage.

- Når vi sender spørgsmål, kan vi være nødt til at stille spørgsmål igen for at få svar. Vi kan vente en måned eller længere, og det kan resultere i, at vores forslag til Inatsisartut-samlingen skal rykkes til efterårssamlingen, da det ikke kan nås ved denne her, siger Najaaraq Møller fra Siumut.

Flere embedsmænd i administrationen

Når man spørger Mariane Paviasen fra IA, hvordan det skal løses, har hun en klar opfordring. 

- Jeg ved ikke om naalakkersuisuts embedsmænd er for få. Der er meget administrativt arbejde, når man skal svare på et paragraf 37-spørgsmål, men hvis man ikke er i stand til at svare, må man ansætte flere embedsfolk, siger hun. 

Najaaraq Møller fra Siumut er enig i, at vi skal se på måden, naalakkersuisut og departementerne arbejder på:

- Vi får tit at vide, at paragraf 37-spørgsmålene ikke kan besvares fordi, der mangler medarbejdere, og der er for mange spørgsmål. Man kan spørge sig selv, er det ikke på tide, at man ændrer den måde, man arbejder?