Sara OlsvigFoto: KNR

IA: Kielsen driver udemokratisk kaos-naalakkersuisut

Forretnings-naalakkersuisuts fokus burde kun være på drift og ikke politik, siger Sara Olsvig, som anklager Kim Kielsen for at køre uden om reglerne.

- Groft sagt kan man sige, at Siumut nu har afskaffet parlamentarismen - som er selve grundlaget for demokratiet. Så klar er udmeldingen fra IA, efter landet de seneste tre uger er blevet ledet af et Forretningsnaalakkersuisut.

Problemet er ifølge Sara Olsvig og Naaja Nathanielsen, at fungerende formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen stadig vil fører politik, og ikke nøjes med at tage sig af driften.

 

Kielsen går dør til dør

I det hele taget finder hun situationen noget kaotisk.

- For eksempel har det undret mig meget, at formanden for Naalakkersuisut er startet med at gå og banke på dørene på partigangene lidt på må og få, i stedet for at indkalde os til et møde. Og så undrer mig det også, at når vi så bliver indkaldt til et møde sidder der ved to af møderne personer, som ikke er medlem af Inatsisartut.

IA's formand henviser her til, at daværende partiformænd Jørgen Wæver Johansen, Nikku Olsen og Knud Kristiansen har deltaget ved møder, selvom de ikke sider i Inatsisartut, og dermed i parlamentarisk forstand ikke har noget at gøre ved møderne.

 

Ikke tid til forberedelse

Endligt mener Sara Olsvig, at det er problematisk, at partilederne bliver indkaldt til politisk debat uden at blive sat ind i tingene på forhånd. 

- Vi kan ikke komme til et møde og så bare sidde og skulle nikke ja eller nej til et emne, uden at have fået den præcise baggrund for hvad det er vi skal beslutte. Det har vi kritiseret skarpt ved møderne, og jeg har meddelt Naalakkersuisut, at vi deltager først ved et møde igen, når de har gjort det meget klart på hvilket grundlag de indkalder til politiske drøftelser med partierne i Inatsisartut.

 

Misinformeret om anbefalinger

Formanden for IA frygter at hun allerede har været med til at træffe en uheldig beslutning på baggrund af misinformation.

Det drejer sig om krabbekvoten, der blev forhøjet.

Den blev præsenteret som i tråd med biologernes anbefaling, men nu peger Arbejdsgiverforeningen GA på, at selvom kvotens størrelse er indenfor anbefalingen, så er der sket en sammenblanding af inden og udenskærs kvoter, som ifølge biologernes anbefaling er to forskellige bestande.

- Det er her mine advarselslamper blinker. Og det er her jeg efterlyser helt klare linjer. sådan så Naalakkersuisut ikke går rundt og tager beslutninger, hvor de har fået partier til at nikke ja på baggrund af misinformation, siger Sara Olsvig.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt