Qulaarpaa Politikerne bliver bedre til upopulære beslutninger
Større kommuner gør politikerne bedre til at træffe hårde beslutninger, men det går også ud over servicen, mener forsker.
- Det er jo et eller andet sted simpelt matematik, siger kommunalforsker Roger Buch.
Han forklarer, at når man gør noget ubehageligt ved borgerne, som at lukke en skole eller på anden måde skærer ned på servicen, så er der jo altid nogen, der bliver sure. Men når man så laver kommunerne større, så fylder den gruppe mennesker det går udover meget mindre for politikerne.
Både godt og skidt
Altså bliver det lettere for politikerne at træffe upopulære beslutninger og skærer i den offentlige service.
- Umiddelbart tænker man jo, at det er en ulempe, at politikerne begynder at skære ned på servicen og lukke skoler og andre ting borgerne ikke synes sig om. Men i en økonomisk trængt tid kan det jo være nødvendigt, siger Buch.
Kommunalforskeren peger på, at der i Danmark var kommunalreform i 2007 og året efter kom krisen.
Læs også Qaasuitsup snupper regningen
Læs også Tvivlsomt om dyr kommunedeling hjælper
Derfor var politikerne heldige, at de havde fået den distance til borgerne, som gjorde at de kunne træffe upopulærere beslutninger, forklarer Buch.
- Men det er klart, at det er jo meget set fra et økonomisk perspektiv og et politiker perspektiv, for spørger du borgerne, så har de jo en helt anden udlægning af teksten.
- De synes jo, at det er noget meget negativt, at politikerne er blevet bedre til at træffe upopulære beslutninger, siger Roger Buch.
Oplever dårligere service lokalt
Selvom der kan være tale om nødvendige beslutninger, så er det altså beslutninger, som borgerne kan mærke.
- Skolelukninger, daginstitutionslukninger, og man kan vel generelt sige dårligere serviceniveau i mange af de små lokalsamfund, og det er jo også det jeg hører er oplevelsen i mange af de små lokalsamfund i Grønland, siger Roger Buch.