Foto: Qaasuitsup Kommunia

Qulaarpaa Tvivlsomt om dyr kommunedeling hjælper

Selvom ulemperne er mere åbenlyse end fordelene, så holder kommunalpolitikerne fast, det er ikke muligt at få Qaasuitsup Kommunia til at fungere.

Nærdemokratiet halter efter kommunerne er blevet lagt sammen og derfor har Qaasuitsup Kommunia besluttet at kaste håndklædet i ringen og lade sige dele op.

Det er dog langt fra nogen billig eller simpel beslutning. I en rapport af BDO bliver det slået fast, at opdelingen vil have gennemgribende konsekvenser for borgerne i nordkommunen.

Politikerløn og ekstra-administration koster

For det første bliver de væsentligt fattigere, de kan se frem til dårligere service, og så løser delingen ikke problemet med stor afstand.

Læs også Rapport: Kommunedeling bliver dyr

Læs også Ingen gider betale for opsplitning

Fakta

En opdeling af Qaasuitsup Kommunia vil medføre en merudgift til administration og politisk ledelse på mellem 9,4 millioner kroner og 20,9 millioner kroner, anslår rapporten, fra konsulentvirksomheden BDO.

 

Omsat til indkrævning af skatter betyder det, at de nye kommuner skal opkræve mellem 5.267 kroner og 6.443 kr mere per borger.

 

Regningen til den enkelte skatteyder bliver dog væsentlig højere, da der i sagens natur er langt færre skatteydere end borgere.

BDO vurderer, at delingen kommer til at koste minimum 15,8 millioner kroner det første år og herefter mellem 9,4 millioner og 20,9 millioner kroner årligt til politikernes vederlag og et minimum af administration. Og det er meget konservative tal, lyder det.

Fortsat langt fra Qaanaaq til Ilulissat

De ansvarlige politikere er dog langt fra slået ud af prisskiltet.

- Denne skilsmisse vil være billig, og jeg forventer ikke, at det bliver dyrt, siger Enok Sandgreen, som er formand for kommuneudvalget i Qaasuitsup Kommunia.

Han gør det videre klart, at servicen i kommunen er blevet dårligere, og så fungere det ganske enkelt ikke med den lange afstand til hovedbyen.

For borgerne i Qaanaaq, Upernavik og Uummannaq er fordelene dog langt fra åbenlyse ved deling af kommunen. Der bliver nemlig ikke kortere til Ilulissat, og det er fortsat herfra de skal administreres.

Politikerne har ikke fulgt anbefalinger

Faktisk peger pilen også mod Enok Sandgreen og de andre politikere, når ansvaret for det svækkede nærdemokrati skal placeres. Det fremgår i hvert fald af den netop udkomne landsplanredegørelse, at en grundsten i kommunesammenlægningen var, at der skulle laves servicecentre i alle byer og bygder. Det er dog ikke sket.

I forhold til servicen, så er svaret fra BDO klart. En opdeling vil betyde en væsentlig svækkelse. De udfordringer der er i dag med at tiltrække arbejdskraft bliver kun større, og de nye mindre kommuner vil ganske enkelt ikke kunne løfte de samme opgaver.

Læs også Kommuneopdeling koster knaster

KNR sætter i denne omgang af Qulaarpaa fokus på kommunedelingen, hvor vi på torsdag vil afkræve politikerne svar på, hvorfor delingen alligevel er en god idé, når rapporterne forudser større udgifter, dårligere service, samtidigt med at det er tvivlsomt om nærdemokratiet bliver bedre.

 

Kommentarer



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt