Kommuneopdeling koster knaster

Evalueringen af strukturreformen viser, at administrationen er blevet billigere, retssikkerheden højere mens nærdemokratiet er blevet udfordret.
Foto © : Nauja Møller/KNR
19. oktober 2015 13:36

Økonomisk og i forhold til retssikkerheden har sammenlægningen af kommunerne været en succes. Til gengæld er nærdemokratiet blevet udfordret.

Det skriver Naalakkersuisut og KANUKOKA i en pressemeddelelse, efter de sammen med borgmestrene har set på evalueringen af strukturreformens effekter.

Konsekvenserne af en eventuel opdeling af kommuner var også på dagsordenen. Her viser analyser, at de berørte kommuner vil opleve betydelige meromkostninger og stå over for organisatoriske udfordringer - både i overgangsperioden og i den efterfølgende drift.

 

Kommune regningen

Naalakkersuisut gør det klart at beslutningen træffes i Inatsisartut, men at de ikke vil lade en opslitning påvirke de øvrige kommuner økonomisk.

Kommuner

Før 2009 var der 18 kommuner i Grønland.

 

Siden strukturreformen er der fire kommuner: Qaasuitsup, Qeqqata, Sermersooq og Kujalleq.

 

Qaasuitsup Kommunia har ytret ønske om en opdeling.

Ved en folkeafstemning i marts 2014 stemte 78 procent af borgerne for en opdeling. Stemmeprocenten var på 52 procent.

- Kommuner, som søger en opdeling i to eller flere kommuner, må efter Naalakkersuisuts vurdering selv finansiere en sådan deling.

- Omkostninger hertil bør ikke pålægges resten af landet via finansloven, siger formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

 

Påvirker hele landet

Det bliver videre gjort klart, at en eller flere mindre kommuner vil påvirke hele landet, hvis man fastholder en ensartet byrde- og opgavefordeling mellem kommunerne og Selvstyret.

Læs også Palle Jerimiassen: Vi har svigtet

Læs også Massivt flertal for kommunedeling

- Spørgsmålet vedrører derfor hele landet, og ikke kun den enkelte kommune eller den enkelte by, lyder det i pressemeddelelsen.

 

Kommuner skal have mere ansvar

Formanden for KANUKOKA Palle Jerimiassen fortæller, at kommunerne og Naalakkersuisut vil intensivere arbejdet med at overføre opgaver til kommunerne.

- I den forbindelse er kommunerne enige med Naalakkersuisut om, at udlægningen af ansvaret for anlægsområdet har første prioritet, siger Jerimiassen.