Politikere om boligsagen: Der mangler brikker i puslespillet

Det fulde billede af boligsagens omfang mangler. Det mener flere politikere, der har opfordret Tilsynsrådet til at lægge alt materiale frem i sagen. 
Kommunen vil have Tilsynsrådet til at udlevere mere materiale i boligsagen og se det materiale, som Tilsynsrådets mellemmer har haft til rådighed. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
15. december 2021 05:44

Først kom afgørelsen ud i punktform som en pressemeddelelse. 14 beslutninger som rettede en kras kritik af Kommuneqarfik Sermersooqs praksis med at skaffe boliger i Nuuk. 

Så fulgte en begrundelse for hver af de 14 beslutninger, som Tilsynsrådet præsenterede i pressemeddelelsen samt en seks sider lang gennemgang af sagen.

LÆS OGSÅ Boligsag: Økonomiudvalg blev forbigået seks gange på fem år 

Men det giver ikke det fulde billede af det materiale, som medlemmerne af Selvstyrets Tilsynsråd havde til rådighed, da de i november holdt møde i Nuuk om boligsagen.

Det mener flere politikere, som kræver, at Tilsynsrådet fremlægger flere oplysninger i sagen. 

Boligsagen har givet politiske skrammer både i Kommuneqarfik Sermersooq og i Naalakkersuisut, siden den for alvor rullede i november i år.

Asii Chemnitz Narup trak sig som naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender på baggrund af Tilsynsrådets kritik. Hun har efterlyst yderligere oplysninger fra Tilsynsrådet og har oplyst til KNR, at hun selv har søgt aktindsigt i sagen.

Det har KNR iøvrigt også gjort. Sekretariatet for Tilsynsrådet oplyser til KNR, at man er i gang med at behandle anmodningen om adgang til dokumenterne.

Boligpraksis strider mod reglerne 

Den 9. november satte Selvstyrets Tilsynsråd en stopper for, at kommunen må indgå nye langtidslejekontrakter med private virksomheder, hvor kommunen genudlejer boligerne som almene via Iserit.

Det er en praksis, som kommunen har anvendt siden 2015 for at skaffe nye boliger i byen. Tilsynsrådet har dog konkluderet, at den praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.

LÆS OGSÅ Borgmester chokeret over afgørelse fra Tilsynsrådet

Fordi der er tale om langtidslejekontrakter fortsætter det med at koste kommunekassen millioner. For eksempel har ordningen kostet kommunekassen 11 millioner i 2020, 17 millioner i år og koster kommunen 27 millioner til næste år.

Kommunalpolitikere afventer svar

Også i kommunen venter man på yderligere materiale fra Tilsynsrådet i sagen. 

Det er nemlig ikke nok med de begrundelser, som Tilsynsrådet sendte til kommunen den 22. november.
Borgmester Charlotte Ludvigsen har blandt andet bedt Tilsynsrådet om at få adgang til det materiale og den redegørelse, som Tilsynsrådet har truffet deres afgørelse ud fra. 

Borgmesteren har været under massivt pres fra både Demokraatit og Siumut, der har krævet hendes afgang som borgmester som følge af boligsagen.

LÆS OGSÅ Demokraatit vil af med borgmesteren - ellers forlader partiet koalitionen

IA sidder i koalition med Naleraq i Kommuneqarfik Sermersooq. Efter et dramatisk kommunalbestyrelsesmøde, hvor boligsagen var på dagsordenen, fortalte Kenn Madsen fra Naleraq, at partiet savner et grundigere indblik i Tilsynsrådets materiale, før de vil tage endelig stilling til om de fortsat kan samarbejde med borgmesteren.

- Vi mangler information fra Tilsynsrådet. Vi krævede i går, at borgmesteren skal indhente al information fra Tilsynsrådet. Når det er sket, skal hun indkalde kommunalbestyrelsen til et ekstraordinært møde.

- Når vi har alle papirer, drager vi den korrekte beslutning. Det er vores holdning. Vi samarbejder, og vi afdækker hele sagen sammen,” sagde han til KNR efter kommunalbestyrelsesmødet den 24. november.