Peter Olsen er enig med barslende studerende: De skal kunne beholde deres kollegiebolig

Studenterrådet Pitaq mener, at det er urimeligt, at du som studerende kan ryge ud af kollegieboligen under barsel. Naalakkersuisoq for uddannelse, Peter Olsen (IA), er enig og har sat en undersøgelse i gang.
- Jeg vil gerne takke studenterrådet Pitaq for deres opmærksomhed og kritik. Jeg synes også, at deres kritik er på sin plads, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Peter Olsen (IA). Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
25. juli 2021 11:14

Er du studerende og bliver gravid, så risikerer du at stå uden tag over hovedet.

Sådan står det i hvert fald til ifølge kollegieloven. En barselsorlov anses nemlig som en afbrydelse af studiet, og derfor mister du retten til din kollegiebolig, hvis du går på barsel.  

Det er urimeligt, mener studenterrådet i Ilisimatusarfik, Pitaq. Rådet ønsker derfor politikerne i Naalakkersuisut og Inatsisartut at ændre loven.

LÆS OGSÅ Studenterråd kræver lovændring: Barslende studerende bør beholde kollegiebolig

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Peter Olsen (IA) er enig med Pitaq. Meget enig endda.

- Jeg vil gerne takke studenterrådet Pitaq for deres opmærksomhed og kritik. Jeg synes også, at deres kritik er på sin plads. Men jeg kan på den anden side også forstå grundlaget for loven, da der er mange som mangler kollegiebolig, og der er generel mangel på kollegieboliger, siger Peter Olsen. 

- Men jeg er heller ikke særlig meget enig med loven. Jeg synes, at det er forskelsbehandling af kvinder og ikke mindst gravide. Og forskelsbehandling kan jeg hverken acceptere eller leve med.

Tidligst til Inatsisartuts forårssamling 2022

Han har på baggrund af Pitaqs opråb sat sit departement til at undersøge sagen, forklarer han til KNR.

Der kan dog godt gå lidt tid med at få undersøgt sagen, forklarer Peter Olsen. Der kan i hvert fald tidligst komme et ændringsforslag fra Naalakkersuisut til Inatsisartuts forårssamling næste år. 

- Jeg ved ikke, hvornår det arbejde vil være færdigt. Men ud fra de seneste oplysninger, så kan det være besværligt og tage lang tid at sende et ændringsforslag. Derfor kan man først forvente, at der tidligst vil blive fremlagt et ændringsforslag til Inatsisartuts forårssamlingen næste år, 2022.

Der er stor mangel på kollegieboliger. Hvad med dem, som står og mangler en kollegiebolig? 

- Det er selvfølgelig ærgerligt og beklageligt, kollegiemangel er noget vi ser overalt her i landet. Men uanset hvad, uanset hvordan man drejer det, så er det ikke rimeligt, at gravide og barslende skal smides ud af deres kollegiebolig.

- Vi ved, at mange unge flyver fra deres rede fra deres forældre for at tage en uddannelse. Mange forlader også deres hjemby og forældre for at starte et nyt liv. Hvor skal de så tage hen, hvis de ikke kan vende hjem til deres hjemby eller forældre? Derfor er det urimeligt, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Peter Olsen.