Studenterråd kræver lovændring: Barslende studerende bør beholde kollegiebolig

Det er ikke rimeligt, at du som studerende ryger ud af kollegieboligen under barsel. Det mener studenterrådet Pitaq, der vil have loven lavet om. Udvalgsformand er helt enig.
Soriina Davidsen
- At man som studerende under uddannelse ikke kan få lov til at bo på kollegie og fortsætte sit studie, fordi man skal ud, når man stifter familie. Det kan vi efter vores mening ikke stå inde for som samfund, siger Soriina Davidsen fra studenterrådet Pitaq. Foto © : Studenterrådet Pitaq
18. juli 2021 11:26

Er du studerende og bliver gravid, risikerer du at stå uden tag over hovedet. 

Ifølge loven afbryder du nemlig din uddannelse, hvis du går på barsel, og dermed ryger retten til at bo i en kollegiebolig.  

Reglerne bør laves om, mener studenterrådet Pitaq. 

- Samfundets langsigtede ønske er, at man skal have herboende uddannet arbejdskraft, og det passer slet ikke sammen med den måde, loven er udformet på. At man som studerende under uddannelse ikke kan få lov til at bo på kollegie og fortsætte sit studie, fordi man skal ud, når man stifter familie. Det kan vi efter vores mening ikke stå inde for som samfund, siger Soriina Davidsen.  

På vegne af studenterrådet ved Ilisimatusarfik, Pitaq, slår hun sammen med sin medstuderende Tuperna Kristiansen et slag for, at kollegielovens paragraf 38 bør ændres.

LÆS OGSÅ Barselsfondens spæde start: En måned tilbage

Den siger, at du som studerende mister retten til din kollegiebolig, hvis du går på barsel.

Men hvis du som studerende tager barselsorlov, så afbryder du jo enten dit studie eller tager pause fra det. Er det så ikke fair nok, at du ikke kan beholde din kollegiebolig? 

- Det er urimeligt med de rammer, der siger, at du skal ud af kollegiet. Hvis man kommer fra kysten, har man ikke nødvendigvis et sted at bo. Og så kan du samtidig være nødsaget til at stoppe din uddannelse på grund af boligforholdene, siger Soriina Davidsen. 

Tuperna Kristiansen
Tuperna Kristiansen Foto © : Pitaq

Tuperna Kristiansen fra studenterrådet Pitaq mener, at kollegieloven skal laves om, sådan at du som studerende kan blive i din kollegiebolig under barsel. 

Skal folk ikke bare vente med at få børn til de er færdige med deres studier? 

- Det er jo ikke altid noget, man kan planlægge. Sådan er livet bare nogle gange, siger Tuperna Kristiansen.

Love modsiger hinanden

KNR har bragt Pitaqs kritik videre til Sofia Geisler (IA), der er formand for Inatsisartuts udvalg for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

Hun erklærer sig enig med studenterrådet og vil nu arbejde for en lovændring.

 - Jeg tror, at alle i det her land ved, at når man først er begyndt på en uddannelse et andet sted og dermed også har forladt sin hjemby, så er der altså ikke ret mange, der har en ekstra bolig, som de kan vende tilbage til i forbindelse med barselsorlov. Vi lever i 2021, og vi bliver altså nødt til at tilpasse situationen til det, siger Sofia Geisler til KNR. 

Opråbet fra Pitaq har fået hende til at kigge dybt i paragrafferne, og her har hun fundet to regler, der strider mod hinanden. 

I Selvstyret bekendtgørelse om uddannnelsesstøtte fra 2017 står der, at barselorlov ikke betegnes som en afbrydelse af studiet, og derfor beholder du dine rettigheder som studerende, mens du er på barsel. 

Det helt modsatte gør sig gældende i kollegieloven fra 2019. Her står der, at barselsorlov anses som en afbrydelse af studiet, og derfor mister du retten til din kollegiebolig, hvis du går på barsel.   

Ændringsforslag på vej

Sofia Geisler har ingen forklaring på, hvorfor de to love modsiger hinanden. Men hun slår fast, at der skal rettes op på det, og at hun derfor vil arbejde for at få kollegieloven lavet om.  

- Vi skal tale med Naalakkersuisut om, hvad den nemmeste løsning vil være i forhold til, hvem der skal komme med et ændringsforslag. Men vi kan ikke komme udenom, at der enten skal komme et forslag fra Naalakkersuisut eller Inatsisartut-medlemmer, så vi kan ændre det her. 

Der er stor mangel på kollegieboliger. Er det så ikke i orden, at du som studerende mister din kollegiebolig, når du går på barsel? 

- Nu var det jo sådan, at det var intentionen i loven om uddannelsesstøtte, at barsel ikke bliver betragtet som en afbrydelse af uddannelsen. Og det, synes jeg, vi skal holde fast i. Vi kan ikke tvinge folk til ikke at blive gravide, mens de er under uddannelse. Vi er nødt til at have en lovgivning, der er tilpasset situationen i dag. Det, synes jeg, er vigtigt at få sat i værk og få sat på plads, siger Sofia Geisler. 

Hvornår kollegieloven får en ny ordlyd, kan hun dog ikke sige med sikkerhed.

- Det afhænger af, hvor hurtigt der kan laves et ændringsforslag, og hvornår det kan fremlægges i Inatsisartut. Inatsiartut har først samling igen til september. Så der er noget arbejde, der skal igangsættes. 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Naalakkersuisoq for uddannelse, Peter Olsen (IA). 

Det har endnu ikke været muligt.