Aaja: Pas på Grønland i forhandlingerne med Danmark

Finansieringsaftalen for lufthavnene i Nuuk og Ilulissat glæder folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA).  Men hun opfordrer til at stå vagt om Selvstyrelovens ord.

Mandagens aftale mellem Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen er som udgangspunkt et skridt i den rigtige retning for at skabe udvikling i Grønland. Men folketingspolitikeren understreger, at intet er sikkert endnu.

Først skal aftalen drøftes i Inatsisartut og Folketinget. Og her er det vigtigt, at Grønland ikke sælger ud af landets rettigheder, så Grønland kommer i politisk klemme over for Danmark, siger hun.

-  Det er vigtigt, at vi sikrer, at Grønland fortsat kommer til at have det selvstyre, som vi har i dag med den autoritet, som vi har på en lang række områder. Det er vigtigt, at vi hele tiden har selvstyreloven oppe på bordet, så vi sikrer Grønland de bedst mulige vilkår med nogle gode renter.

LÆS OGSÅ Nu starter forhandlingerne om betingelserne for dansk hjælp

Aaja Chemnitz Larsen har selv arbejdet for at få en grønlandsk- dansk udviklingsfond på banene. Alligevel opfordrer til, at Inatsisartut går meget grundig til værks, når aftalen om dansk medfinansiering af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat kommer til behandling. Også når Naalakkersuisut skal forhandle med den danske finansminister om vilkårene i aftalen.

Ind til nu har det politiske forløb bag aftalen ikke været i orden fra Kim Kielsens side, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- I forhold til at gøre et godt politisk håndværk er det selvfølgelig vigtigt, at særligt Inatsisartut, men også Naalakkersuisut, er blevet orienteret om det her. Især om et spørgsmål, der er så vigtig som lufthavnspakken, som er noget, vi har drøftet politisk gennem mange, mange år. Jeg synes, kritikken (af Kim Kielsen, red.) er på sin plads.

LÆS OGSÅ Erik Jensen afviste at støtte Løkke-aftale i Naalakkersuisut

Alligevel håber hun, at der er politisk opbakning til at indgå finansieringsaftalen med Danmark.

- Jeg håber og tror, at der vil være en opbakning til, at nu vil vi gerne have gang i de lufthavne og en erhvervsudvikling og en økonomisk udvikling i Grønland, for alternativet er stilstand.

KNR har søgt en kommentar på lufthavnsaftalen fra folketingsmedlem Aleqa Hammond (NQ). Hun er endnu ikke vendt tilbage på KNR's henvendelse.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt