Thule-sagen Partii Naleraq: Der kommer økonomiske konsekvenser

Landets anstrengte økonomi vil blive endnu værre, hvilket kunne være undgået, hvis Naalakkersuisut ikke havde sovet i timen, så klart lyder det fra Partii Naleraq.
Foto © : Paul Bast/Flickr Creative Commons
Skrevet af Mads Pedersen
19. februar 2015 11:56
Versionist Simon Uldum -

Tre dansk-grønlandske firmaer, Greenland Contractors, MT Højgaard samt Copenhagen Arctic, har klaget til et amerikansk klageankenævn, over  udbudsrunden om Thule-kontakten, som blev givet til Exelis Services A/S. Men USA har afvist klagen og stadfæstet tildelingen af aftalen til Exilis Services A/S.

Læs også Amerikanske myndigheder blåstempler Thule-kontrakt

Talsmanden for Exelis kan godt forstå afvisningen af klagen, da der inget grundlag er for klagen, og udfaldet af afgørelsen var forventet og man har hele tiden ment, at det var klart. Det mener Partii Naleraq, at der kan være noget rigtigt i.


- Jeg mener, at denne situation kunne være undgået, hvis GC (Greenland Contractors, red.) og politikerne havde været bedre forberedte, siger Partii Naleraqs Per Rosing Petersen til KNR.

Læs også Den tabte servicekontrakt på Pituffik
 

Han tilføjer, at det er beklageligt at der nu er udsigt til, at landets antrengte økonomi bliver endnu værre.

- Vi kommer til at miste en stor pose penge midt i en økonomisk nedgangstid. Det er beklageligt, at vi kommer til at at sidde endnu hårdere i det, og det kan man ikke acceptere, mener Per Rosing Petersen.
 
Kræver en undersøgelse

Per Rosing Petersen mener, at der bør iværksættes en undersøgelse, der skal klarlægge hvilke fejl, der måtte være sket.

- Fra grønlandsk side er vi nødt til at erkende de fejl, der måtte være sket. Derefter må sammen finde ud af i hvilken retning vi skal gå, siger Per Rosing Petersen og fortsætter;

- Undersøgelsen må vise, hvilke fejl der må være sket. Vi er nødt til at finde hoved og hale i alle de påstande, der er dukket op i medierne. Vi må rette op på vores fejl og komme videre, sådan så Grønland kan få så meget som muligt ud af Thule-basen.