Offentlige sektor: Partierne er uenige om størrelsen i fremtiden

Flere end hver tredje borger er offentlig ansat, og på tre år har selvstyret ansat 223 ekstra medarbejdere. Flere partier vil slanke den offentlige sektor, men er uenige om modellen.
Foto © : Namminersorlutik Oqartussat
24. april 2018 09:44

Den offentlige sektor skal på slankekur, mener flere partier, herunder Demokraterne, Partii Naleraq og Samarbejdspartiet.

I dag er der godt 4.500 medarbejdere i selvstyret, hvilket er en stigning på 223 personer siden 2016, viser finansloven for 2018.

Antal offentlige ansatte i kommunerne i 2015
Kommune Kujalleq:  1.288 / 45,5 %
Kommuneqarfik Sermersooq: 4.496 / 41,7 %
(Tidl). Qeqatta Kommunia: 1.630 / 35,8 %
(Tidl.) Qaasuttsup Kommunia:   2.888 / 39,2 %

Antal ansatte i Selvstyret

2018 (forventet i 2017): 4.518 ansatte
2017: 4.398 ansatte
2016: 4.295 ansatte

Kilder: Finansloven 2018 og Landsplanredegørelse 2017

Ifølge Demokraterne skal tallet bringes ned ved blandt andet at privatisere selvstyreejede selskaber og spare på dyre undersøgelser og redegørelser bestilt af politikerne. 

Og så skal hver en krone i departementerne vendes, for eksempel ved fratrædelser.

- Vi bliver nødt til at overveje grundigt, hver gang én går på pension, om vi skal have fordelt opgaverne ud på de andre ansatte internt, så man forebygger de forskellige stillinger, der kommer op, siger Randi Vestergaard Evaldsen til KNR.

Naleraq: Spar på bestyrelser og direktører

Hos Partii Naleraq skal besparelserne blandt andet ske ved at samle flere selvstyrejede selskaber under ét, så udgifter til administration, bestyrelsesvederlag og lønninger bliver reducerede.

Det gælder RAL, Sikuki, Mittarfeqarfiit og Kalaallit Airports, som bør komme under ét infrastrukturselskab. Det samme gælder boligselskaberne Iserit, boligselskabet INI og Illuut, mener partiet.

LÆS OGSÅ Kun plads til hjemmehørende i bestyrelser

Partiet ønsker at flytte flere områder fra selvstyret ud til kommunerne. Det vil øge antallet af kommunalt ansatte, erkender Enoksen, men lette centralorganisationen – især hvis man fjerner kravet om, at dokumenter i Selvstyret skal udformes på både grønlandsk og dansk.

- Vi må begynde med at tage udgangspunkt i vores sprog. Så bliver det enorme oversættelsesarbejde også stoppet, og mange penge bliver sparet, siger Hans Enoksen.

Både Demokraterne og IA ønsker dog overordnet at fastholde sagsbehandling på både grønlandsk og dansk i selvstyret.

IA vil effektivisere – men ikke skære

Hos Samarbejdspartiet foreslår Tillie Martinussen blandt andet, at offentlige selskaber laver fællesindkøb på flere områder, og at et fælles IT-system effektiviserer sagsgangen på tværs af kommuner og selvstyret.

Hos IA ønsker man ikke at sælge ud af offentlige selskaber. Partiformand Sara Olsvig vil dog ikke svare direkte på, hvor der kan undværes medarbejdere i den offentlige sektor.

LÆS OGSÅ Olsvig vil gøre op med silotænkningen i Selvstyret

Men hun opfordrer til at effektivisere, så der bliver givet hænder fri til at hjemtage flere områder fra Danmark.

- Vi er nødt til at styrke, effektivisere og smidiggøre, så vi er klar til at tage de sagsområder både i kommunerne og selvstyret.

Siumut er ikke vendt tilbage på KNRs spørgsmål om, hvordan den offentlige sektor skal se ud i fremtiden.