Nyt politisk forlig: Overskud bør komme forbrugerne til gode

Et bredt udsnit af Inatsisartut står bag en ny aftale, som sætter rammerne for de selvstyreejede aktieselskaber. Partierne ønsker blandt andet, at selskaberne skal tage større samfundsansvar.
Formanden Múte B. Egede underskriver aftalepapiret, hvor der blandt andet står, at selvstyreejede aktieselskaber kan anvende overskud til borgernes fordel via prisreduktion. Foto © : Mads Malik Fuglsang Holm / KNR

Det er ikke hverdagskost, at der bliver indgået brede forlig i grønlandsk politik, men det er ikke desto mindre, hvad der netop er sket.

Tirsdag præsenterede samtlige partier i Inatsisartut, med undtagelse af Naleraq, en ny ejerskabspolitik for de selvstyreejede aktieselskaber.

Det er en aftale, som fremover skal sætte rammerne for, hvordan de selvstyreejede selskaber skal drives og udvikles.

Partierne bag aftalen ønsker blandt andet, at virksomheder såsom Royal Greenland, Tusass og Royal Arctic Line skal bidrage mere til samfundet, udvikles i en bæredygtig retning og vise samfundsansvar.   

Ifølge formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, betyder det blandt andet, at de selvstyreejede virksomheder ikke kun skal tænke på at profitmaksimere.

På gårsdagens pressemøde sagde han:

- Som del af denne aftale er der lagt op til, at virksomhederne ikke skal have alt for store pengebeholdninger. De skal altså ikke have alt for store overskud, men omvendt sætte priserne ned for forbrugerne eller forbedre deres service.

Monopoler bør undersøges

Demokraatits formand, Jens Frederik Nielsen, udtalte, at det blandt andet skal undersøges, om flere af de eksisterende monopoler skal ophæves for at øge konkurrencen. Noget som vil være en fordel for befolkningen.

- Monopolstillinger må undersøges på alle mulige måder. Ambitionen er altid at opnå konkurrence, så vilkårene for forbrugerne kan være de bedst mulige. Vi er dog godt klar over, at det kan være nødvendigt med monopoler.

Punkter i aftalepapiret omhandlende Udbyttepolitik

I aftalepapiret, under Udbyttepolitik, står følgende punkter:

• At selskaberne kan anvende overskud til borgernes fordel via prisreduktion.

• At selskaberne ikke overkapitaliseres

• At der kan differentieres mellem selskaberne, afhængigt af deres økonomiske situation og strategiske formål

• At krav om udbytte er et incitament til at effektivisere selskaberne

Kilde: Naalakkersuisut

Som eneste parti i Inatsisartut har Naleraq valgt at stå udenfor aftalen om ejerskabspolitikken for de selvstyreejede aktieselskaber.

Ifølge Múte B. Egede var partiet med i forhandlingerne til det sidste, men valgte altså i sidste ende at springe fra.