Overlæge på giftlinjen om sæbeuheld: Sådan undgår vi, at det sker igen

Anja Julie Huusom forklarer, at det maskinopvaskemiddel, tre børn i Sisimiut kom til at drikke, er basisk og kan være ætsende. Derfor bør man altid søge lægehjælp, hvis man kommer i kontakt med det.
- Vi ser desværre også de her ulykker, hvor det tit er et forvekslingstilfælde, hvor man tror, det er noget andet. Foto © : KNR
09. februar 2024 07:46

Tre børn indlagt for at have drukket maskinopvaskemiddel.

Det lyder som enhver forældres mareridt, men mandag var det virkeligt for tre familier i Sisimiut. Ved et uheld var tre børn kommet til at drikke basisk maskinopvaskemiddel i daginstitutionen Uiaq.

Og det er desværre ikke et enestående uheld. Det fortæller overlæge på giftliljen på Bispebjerg Hospital i København Anja Julie Huusom.

- Vi ser desværre også de her ulykker, hvor det tit er et forvekslingstilfælde, hvor man tror, det er noget andet.

I tilfældet i Sisimiut havde en ansat i børnehaven taget fejl af to dunke og serveret maskinopvaskemiddel i stedet for vand. Børnehaven havde nemlig ikke rindende vand den dag.

Anja Julie Huusom forklarer, at det middel, børnene er kommet til at drikke, er basisk og kan være ætsende. Derfor bør man altid søge lægehjælp, hvis man kommer i kontakt med det.

- Der kan ske skader i munden, og der kan også ske skader længere nede. Og det er det, man skal undersøges og observeres for på et hospital, siger hun

De tre børn blev kørt på sygehuset med ambulance og er senere blevet udskrevet. Meldingen er, at de har det godt.

Sådan forebygger du uheldet

Som Anja Julie Huusom fortæller, kan det ske, at børn eller voksne mennesker kommer i kontakt med ætsende midler, ligesom i Sisimiut.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du forebygger det, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Ifølge Anja Julie Huusom er det vigtigste for at undgå sådan en ulykke, at du opbevarer rengøringsmidler et sikkert sted.

- Den vigtigste måde at forebygge det her på, er at sørge for at opbevare sådan nogle ting meget adskilte.

Det er dette maskineopvaskemiddel, de har brugt

Skulle du komme til at få et ætsende middel på din hud, i dine øjne eller drikke det, så er det nogle vigtige trin, du skal følge:

- Når man har været i kontakt med ætsende midler, skal man prøve at skylle det væk hurtigst muligt, og så skal man observere for skader, siger Anja Julie Huusom og fortsætter:

- Og så skal man hurtigst muligt hen til et sted, hvor der er noget sundhedspersonale.

Måske skal man skifte middel

Børnehaven i Sisimiut er ikke de eneste, som benytter sig af dette maskinopvaskemiddel. Ifølge KNR’s oplysninger er der mange kommuner i Grønland, som bruger det.

Og Anja Julie Huusom mener, at en ulykke som denne burde føre til eftertanke.

- Man skal også gå ind i en vurdering af, om man skal bruge noget, som er knap så farligt, især hvis det er noget, man bruger mange forskellige steder, siger hun.

Hun foreslår blandt andet, at man kan bruge et vaskemiddel, der er knap på ætsende.

I det hele taget bør kommunerne se på, hvad de kan gøre for at forebygge lignende uheld.

Børnehaven i Sisimiut havde mandag intet rindende vand, fordi et vandrør var frosset til. Men de holdt åben alligevel, da de fik leveret vand i dunke.

Men hændelsen har fået Qeqqata Kommunia til at stoppe op:

- Nu har vi revurderet proceduren, når vandrørene er frosne. Det gør vi for at undgå en gentagelse af fejlen, sagde Malene Broberg, der er direktør for økonomi og uddannelse i Qeqqata Kommunia, til KNR tidligere på ugen.

Grønlands Politi har undersøgt sagen og foreløbigt konkluderet, at der ikke er sket noget kriminelt.