Børn drak opvaskesæbe: Er udskrevet fra sygehuset

Tre børnehavebørn fik ved en fejl serveret opvaskesæbe på en daginstitution i stedet for vand i Sisimiut i mandags.
Tre mødre skulle pludselig skynde sig på sygehuset i mandags, fordi deres børn havde drukket maskinopvaskemiddel ved en fejl. Fra venstre: Vivi Berthelsen, Bettina Frederiksen og Larissa Brandt. Foto © : KNR/ Carsten Faurschou
07. februar 2024 12:29

Tre børn blev mandag indlagt på sygehuset i Sisimiut, efter at de havde drukket maskinopvaskemiddel. Den flydende sæbe til opvaskemaskiner indtog de på  daginstitutionen Uiaq i byen i mandags. 

- Det var chokerende, siger Bettina Frederiksen, der er mor til et af de tre børn.

- Det er meget forbløffende, at det overhovedet kunne ske. Det er frustrerende, siger Larissa Brandt, der er mor til et andet af de tre børn. 

Da mødrene afleverede deres børn mandag morgen, fik de at vide, at der ikke var noget vand i daginstitutionen. Et vandrør var frossent, men der var vand på dunke til børnene.

- Så vi fik at vide, at vi ville blive ringet op med besked om, hvorvidt børnene skulle hentes eller kunne blive, siger Bettina Frederiksen.

Afsted til sygehuset

Og hun og de andre mødre blev skam også ringet op – men det var med beskeden om, at de skulle skynde sig til sygehuset. Ifølge Qeqqata Kommunia havde en ansat i børnehaven taget fejl af dunkene og serveret opvaskemaskinemiddel i stedet for vand.  

Børnehavens ansatte ringede hurtigt efter ambulancer. Forældrene blev også kontaktet med besked om at tage til sygehuset. 

- Det føltes som om, der var en meget lang vej hen på sygehuset, siger Larissa Brandt. 

- Først da vi kom til sygehuset, fik vi at vide, hvad de havde drukket. Hajja, jeg troede først, at det bare var håndsæbe, siger Vivi Berthelsen, der er mor til det tredje barn.

Børnehaven Uiaq i Sisimiut. Foto © : KNR

Alle tre børn blev indlagt på sygehuset efter en undersøgelse. 

- De kastede meget op. Man bliver helt elendig, siger Vivi Berthelsen.

Regler skal måske ændres

Forældrene forstår ikke, hvorfor daginstitutionen overhovedet holdt åbent, når der ikke var noget rindende vand i de frosne rør. 

Men ifølge Qeqqata Kommunia var det helt okay – simpelthen fordi institutionen havde fået vand leveret i dunke. Men kommunen vil nu undersøge, om reglerne skal laves om. 

- Der er en forskrift, når vandet er frosset. Og de har gennemgået et kursus i arbejdsmiljø, så de kunne holde åbent, når de havde vand. 

- Nu har vi revurderet proceduren, når vandrørene er frosne. Det gør vi for at undgå en gentagelse af fejlen, siger Malene Broberg, der er direktør for økonomi og uddannelse i Qeqqata Kommunia.

PH-værdien på opvaskemaskinemidlet er 13 i surhedsgrad – og i sikkerhedspjecen står der, at man straks skal søge læge, hvis man indtager det. Der står også, at maskinopvasken er ætsende mod hud og øjne.

Børnene er blev udskrevet fra sygehuset i går.

Men Larissa Brandt er skeptisk. Hun er usikker på, at hendes barn er blevet undersøgt grundigt. 

- Når de har drukket noget, der er så farligt, så bør de undersøges grundigt, siger hun.