Oppositionspartier er åbne for østgrønlandsk kommune

Både Demokraatit, Naleraq og Atassut er åbne for, at Østgrønland får sin egen kommune. Det skal dog ske på borgernes præmis.
Oppositionspartierne i Inatsisartut er alle åbne for at lave Østgrønland om til sin egen kommune. Foto © : KNR

Oppositionspartierne Demokraatit, Naleraq og Atassut er alle åbne for, at Østgrønland skal have sin egen kommune.

Det udtaler de respektive partiformænd til KNR.

Siden kommunesammenlægningen i 2009 har det flere gange været på tale, at Østgrønland skal have sin egen kommune. Før sammenlægningen bestod østkysten af kommunerne Ittoqqortormiit og Ammassalik, og de blev sidenhen lagt sammen med Kommuneqarfik Sermersooq.

For nyligt blev debatten åbnet igen af Inatsisartut medlem Lars Poulsen (S). Det kommer i kølvandet på en undersøgelse foretaget af Ulunnguaq Markussen, der er ph.d-studerende ved Ilisimatusarfik.

Samfundsforsker ved Ilisimatusarfik Birger Poppel har efterfølgende til KNR udtalt, at en opdeling af kommunen kan have vise fordele for Østgrønland. 

Grundige undersøgelser

Aqqalu Jerimiassen, der er Inatsisartutmedlem og formand for Atassut, er åben for at se på om en ny kommunefordeling skal ende ud i en eller to østgrønlandske kommuner. Så længe der er et ordentlig grundlag for beslutningen, og at det ikke blot dikteres fra centraladministrationen.

- Vi er overhovedet ikke imod, at der skal laves en ny kommunefordeling. Vi vil gerne have en god debat inden, i stedet for at det bare bliver en beslutning fra centraladministrationen. Det er befolkningen, der skal bestemme. Det er op til Østgrønland, siger Aqqalu Jerimiassen.

Han pointerer, at en grundig undersøgelse bør være med til at finde ud af, om Østgrønland skal blive til en enkelt eller to kommuner.

Hos Demokraatit står det også klart, at det på det nuværende tidspunkt ikke fungerer, hvis man lytter til borgerne. Partiformand Jens Frederik Nielsen er ellers tilhænger af den nuværende kommuneinddeling, der blev indført i 2009, men ifølge ham viser virkeligheden, at befolkningen nu føler sig for langt væk fra demokratiet.

- Selve driften af det og de fordele, man skulle have af ud det dengang, dem ser man ikke frugterne af, så vi er klar til at diskutere en ny struktur, siger han.

Det er dog vigtigt for Demokraatit, at beslutningen ikke kommer til at bunde i ønsker og drømme om fremtiden, men på grundige undersøgelser.

- Hvis vi kan få faktabaseret analyser, både på økonomien, arbejdskraften, erhvervet og på den borgernære service, og vi kan se, at det ikke vil forringe den, men at det faktisk vil give noget mere selvbestemmelse og noget mere drivkraft ved østkysten, så er vi klar til at dele kommunen op, siger Jens Frederik Nielsen.

Partiet er samtidig klar til at se alle kommuneinddelingerne efter i sømmene, udtaler partiformanden.

Vil gerne dele flere kommuner

Ifølge Pele Broberg, der er formand for Naleraq, har hans parti tidligere arbejdet for, at Kommuneqarfik Sermersooq skal opdeles, så Østgrønland får sin egen kommune.

Naleraq vil have nærdemokratiet tilbage, og Pele Broberg er af den opfattelse, at målene med kommunesammenlægningen i 2009 langt fra er blevet realiseret.

- Grundlæggende vil vi gerne have nærdemokratiet tilbage. Kommunerne er sat i verden for at styrke nærdemokratiet, og det er lige præcis det, som vi har påpeget siden 2018, at det formår de ikke. Centraliseringen er ikke blevet bedre, og tværtimod har det styrket nogle problemstillinger, der er ude i de kommuner, hvor man føler sig glemt, siger han.

Naleraq er ikke kun interesseret i at se på, om Kommuneqarfik Sermersooq skal opdeles, men også om andre kommuner skal under luppen. Blandt andet har partiets medlemmer i Avannaata Kommunia bragt det op, at der bør laves en befolkningsundersøgelse om en eventuel ny kommuneinddeling.

- Vores medlem i Qeqqata Kommunia, Karl Lyberth, har også lige taget det op på et kommunalbestyrelsesmøde. Derudover har det været et centralt punkt i vores forhandlinger i Sermersooq, siger Pele Broberg.

Inden kommunesammenlægningen i 2009 var der 18 kommuner i Grønland.