Finansudvalget kræver et nul eller plus på finansloven

Coronakrisen har gjort både nutiden og fremtiden mere usikker, og det skal der tages højde for i finansloven for de kommende år. Det mener Inatsisartuts Finansudvalg, der sender Naalakkersuisuts første forslag retur.
Hermann Berthelsen (S) er tidligere borgmester i Sisimiut Kommuniat og derefter i Qeqqeta Kommunia gennem flere år. Arkivfoto. Foto © : KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
02. september 2020 05:36

Et samlet minus på 174,9 millioner kroner for de kommende fire år, er uacceptabelt.

Det fastslår formand for Inatsisartuts magtfulde Finans- og Skatteudvalg, Hermann Berthelsen (S), over for KNR.

Forventet overskud og underskud fra 2021 til 2024:
 

Naalakkersuisuts finanslovsforslag for 2021: 183,3 millioner i underskud
 

Det har Naalakkersuisuts budgetteret for til 2022: 17,5 millioner i underskud
 

Det har Naalakkersuisuts budgetteret for til 2023: 29 millioner i overskud
 

Det har Naalakkersuisuts budgetteret for til 2024: 3,1 i underskud

- Med coronakrisen er der fortsat flere ubekendte faktorer, som vi må sørge for at være rustet til at kunne håndtere i de kommende år med en finanslov, vi kan være bekendt, siger han og fastslår, at det kræver et rundt nul eller et plus på landets finanser.

LÆS OGSÅ Finans- og Skatteudvalg kalder finanslovsforslag for uacceptabelt

Hermann Berthelsen peger på, at Naalakkersuisut må tilbage i arbejdsværelset og udarbejde et nyt forslag, der kan sikre dette.

- Vi mener derfor, at Naalakkersuisut skal finde besparelser eller andre former for tiltag, der gør, at underskuddet kommer ned på nul eller bliver til et overskud, siger han.

Vil ikke selv komme med besparelsesforslag

Hermann Berthelsen vil dog ikke selv pege på steder, der kan spares, og dermed er bolden puffet helt hen til Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ).

Står det til Finans- og Skatteudvalget skal han dog holde sig fra nedskæringer i velfærdsydelserne, uddyber han.

LÆS OGSÅ IA og Naleraq er utilfredse med Naalakkersuisuts forslag til finanslov: Det kan gøres bedre

- I udvalget mener vi, at de såkaldte velfærdsydelser og lignende ikke må rammes (af eventuelle besparelser red.). Men der er mange andre områder, som vi i samarbejde med Naalakkersuisut, burde kunne finde besparelser på.

Hermann Berthelsen kan ikke sige, hvornår udvalget selv er klar til at pege på områder, der kan spares på. Det afhænger nemlig af, hvor længe Naalakkersuisut er om at komme med et nyt forslag.

Finansloven skal som udgangspunkt være færdigbehandlet senest den 15. november, men den kan udskydes til et senere tidspunkt.