Borgmester til Vittus Qujaukitsoq: Vi kræver ikke flere penge

Borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen (S), har svært ved at forstå kritik fra naalakkersuisoq for finanser.
- Vittus Qujaukitsoqs svar til kommunerne har jeg svært ved at være enig med. Vi har ikke bedt om at få flere penge til hjælpepakken. Vi synes, at pengene der er i hjælpepakken, kunne komme til dem der har hårdt brug for dem, som er turisterhvervet, siger Palle Jeremiassen. Foto © : Laura Aggernæs/KNR
Skrevet af Malik Brøns
13. maj 2020 04:27

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), er træt af at modtage forslag fra kommunerne. I hvert fald når forslagene ikke er finansierede. 

Senest har de fem borgmestre her i landet kommet med forslag om at få flere toldere i landet for at fange flere forsøg på indsmugling af hash.  

LÆS OGSÅ Vittus Qujaukitsoq om kommuners forslag: Hvordan skal de finanseres?

Forslag om skattefrie feriefrirejser kom bagefter, og så kom endnu et forslag om en hjælpepakke til turisterhvervet.

Det er ifølge Vittus Qujaukitsoq udgiftskrævende forslag. Men borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen (Siumut), er uenig. 

Masser af kroner i hjælpepakken endnu

Palle Jeremiassen mener, at Vittus Qujaukitsoq allerede kan finde pengene i den nuværende hjælpepakke.

Hjælpepakken til ervhervet, som Naalakkersuisut har stablet sammen, har i alt 257 millioner kroner.

I slutningen af april måned var der udbetalt 14 millioner kroner fra hjælpepakken til erhvervet. Altså 14 millioner ud af 257 millioner kroner. 

Det står der i et paragraf 37 svar fra naalakkersuisoq for erhverv, Jess Svane (S), som Aqqa Samuelsen fra Inuit Ataqatigiit har stillet spørgsmål til.  

Pengene skal ud og arbejde

Derfor forslog kommunerne at pengene i hjælpepakken kunne komme endnu mere i arbejde hos turisterhvervet.

- Vittus Qujaukitsoqs svar til kommunerne har jeg svært ved at være enig i. Vi har ikke bedt om at få flere penge til hjælpepakken. Vi synes, at pengene, der er i hjælpepakken, kunne komme til dem, der har hårdt brug for dem - og det er turisterhvervet, siger Palle Jeremiassen.

Ifølge ham er ansøgningen til hjælpepakken også alt for svær at udfylde. Derfor bør Greenland Business, der behandler ansøgninger til hjælpepakken, komme til Avannaata Kommunia og vejlede ansøgerne ansigt til ansigt, mener Palle Jeremiassen. 

- Greenland Business bør ikke kun være tilstede i Nuuk. De burde også komme til de steder, hvor der er brug for hjælp og vejledning. På den måde kan man lære, hvordan man laver ansøgninger til hjælpepakken, siger Palle Jeremiassen.

- For hvis pengene i hjælpepakken ikke kommer ud til erhvervet, hvad skal de penge så bruges til? siger Palle Jeremiassen.