Ocean Explorer er trukket fri

Krydstogtskibet Ocean Explorer, som mandag eftermiddag stødte på grund i det nordøstlige Grønland, skal nu sejle i havn, så bunden kan blive undersøgt af dykkere.
Skibet bliver nu fragtet til den nærmeste havn, hvor passagererne vil blive transporteret til en lufthavn, så de kan blive fløjet hjem. Foto © : SIRIUS/Arktisk Kommando
14. september 2023 10:05

Krydstogtskibet, der har været strandet i det nordøstlige Grønland siden mandag eftermiddag, er lidt over 9 torsdag morgen blevet trukket fri, oplyser Arktisk Kommando til KNR. 

Det er Naturinstituttets fiskeforskningsskib Tarajoq, der har gjort endnu et forsøg, som er lykkedes. Det siger Brian Jensen, kommandørkaptajn og chef for opperationsafdelingen i Arktisk Kommando.

- Jeg glæder mig over, at det lokalt på stedet er lykkedes dem at få lagt en ny plan mellem Tarajoq og Ocean Explorer, der har båret frugt.

- Det foregår på den måde, at kaptajnen fra Tarajoq har været ombord på Ocean Explorer, og så har de lagt en plan for det her, siger Brian Jensen.

Han kan dog ikke specificere, hvad aftalen gik ud på, eller hvorfor det lykkedes at trække skibet fri denne gang, da han ikke var på stedet.

Skibet bliver nu fragtet til den nærmeste havn, hvor passagererne vil blive transporteret til en lufthavn, så de kan blive fløjet hjem.

Sejler til Island

Ocean Explorer er blevet påbudt af Søfartsstyrelsen at sejle i havn, så bunden kan blive undersøgt af dykkere. Det oplyser Arktisk Kommando til KNR.

- Vi har heldigvis ikke fået melding om, at der er konstateret olieudslip, eller at skibet synker. Det er jo sådan et worst-case-scenario, når man trækker et skib frit, siger Brian Jensen og fortsætter:

- Nu er det spændende at få konstateret, hvad skibets tilstand er. Det er det, der foregår derude netop nu. Man er i gang med at undersøge, om skibet er intakt og sødygtigt og klar til at sejle videre.

Brian Jensen siger, at krydstogsskibet formenligt vil søge havn i Island, da det er det tætteste sted med store havne. 

Arktisk Kommandos inspektionsskib Knud Rasmussen er stadig på vej til Alpefjorden.

Knud Rasmussen skal holde øje med Ocean Explorer, miljøet og menneskerne om bord. Skibet vil sandsynligvis blive i området og patruljere.

Takker for hjælpen

Krydstogtsskibet Ocean Explorer med 206 personer ombord stødte mandag eftermiddag på grund i det nordøstlige Grønland.

Skibet forsøgte at komme fri ved egen kraft, men lå på grund i nationalparken ved Alpefjorden i næsten tre døgn. 

Onsdag forsøgte Naturinstituttets Tarajoq også at trække krydstogtskibet fri, men uden held.

Carsten Lund, som er kommerciel direktør for Sunstone, rederiet der ejer krydstogtskibet, kan bekræfte, at Ocean Explorer er trykket fri.

Han kan dog ikke udtale sig yderligere, da skibet er chartret af det australske turistselskab Aurora Expeditions.

Turistselskabet er endnu ikke vendt tilbage på KNR’s henvendelser.

Sun Stone er taknemmelige for den hjælp, de har fået fra skibet Tarajoq. De siger også en tak til alle, der har gjort en indsats for, at ingen ombord er kommet til skade eller har tilbudt hjælp til det grundstødte skib, skriver rederiet i en pressemeddelelse.