Strandet krydstogtsskib forsøgt trukket fri

Et af Naturinstituttets fiskeforskningsskibe har forsøgt at trække krydstogsskibet Ocean Explorer fri, men uden held.
Brian Jensen er kommandørkaptajn og chef for opperationsafdelingen i Arktisk Kommando. Foto © : Johansinnguaq Olsen, KNR
13. september 2023 15:07

Krydstogsskibet Ocean Explorer med 206 personer ombord, der mandag eftermiddag stødte på grund i det nordøstlige Grønland, er blevet forsøgt trukket fri, men uden held. Det oplyser Arktisk Kommando på Facebook onsdag eftermiddag.

Skibet har forsøgt ved egen kraft at komme fri, men ligger stadig på grund i nationalparken ved Alpefjorden. 

I morges gjorde man et nyt forsøg. Denne gang med hjælp fra Naturinstituttets fiskeforskningsskib Tarajoq, da det blev højvande, men stadig uden held.

- Der har i dag været et forsøg på at få Ocean Explorer fri, siger Brian Jensen, der er kommandørkaptajn og chef for opperationsafdelingen i Arktisk Kommando, til KNR.

Forsøget blev gjort ved højvande, men mislykkedes. Skibet rykkede sig lidt, og man kunne dreje det rundt, men ikke få det fri af grunden, fortæller han.

Derfor er situationen uændret. Ocean Explorer er stadig grundstødt.


Sirius-patruljen er stadig ombord

Seks mænd fra Sirius-patruljen steg ombord på skibet i morges for at tjekke op på passagerne og besætningen. Patruljen er fortsat ombord med to mand og skal bistå politiet.

- Sirius-patruljen har talt med besætningen og orienteret sig på skibet. De skal bistå den betjent, der er kommet ombord, med hans opgaver, som består i at lave en afhøring ombord og lave en politiefterforskning, oplyser Brian Jensen til KNR.

Det er fortsat Arktisk Kommandos første prioritet at få skibet Knud Rasmussen frem, oplyser de på Facebook.

Knud Rasmussen blev sendt afsted tirsdag, og håbet var, at det ville være fremme fredag morgen.

Men på grund af vejret i området, hvor Knud Rasmussen er lige nu, har skibet været nødsaget til at sænke farten, så det forventes nu, at skibet er fremme fredag i løbet af aftenen.

Besætningen ombord på Knud Rasmussen gør sit bedste for at komme frem, oplyser kommandoen.