Nyt lovforslag skal få færre unge til ryge

Alt for mange unge ryger, og det skal der gøres noget ved med en ny lovgivning, der blandt andet forbyder salg af cigaretter i små pakker.
Det er især unge, som skal beskyttes yderligere mod rygning med den nye lov. Foto © : Flickr Creative Commons
Skrevet af Thomas Munk Veirum
26. november 2019 08:20

Under finanslovsforhandlingerne blev afgifterne på cigaretter forhøjet, og nu er der muligvis mere lovgivning på vej, som skal nedbringe antallet af rygere her i landet - og ikke mindst forhindre at mange begynder med at ryge.

Departementet for Sundhed har sendt et lovforslag i høring, der blandt andet indeholder et forbud mod, at unge under 18 år sælger tobak samt et forbud mod salg af cigaretter i mindre pakker end 20 styk.

Nye tiltag i forslaget:
- Forbud mod e-cigaretter og e-væsker.

- Forbud mod snus, skråtobak og tyggetobak (røgfri tobak).

- Forbud mod tilsætningsstoffer i form af aroma og farvende egenskaber.

- Forbud mod at unge under 18 år sælger tobaksvarer.

- Forbud mod salg af cigaretter i mindre pakker end 20 stk.

Kilde: Naalakkersuisut.gl

Baggrunden for lovforslaget er en ambition om at gøre det nemmere for borgere at træffe det sunde valg og lade være med at ryge. Forslagets vigtigste målgruppe er børn og unge:

- Forskningen viser, at jo tidligere man starter med at ryge, jo højere er risikoen for et større forbrug og for et varigt forbrug, hedder det i bemærkningerne til forslaget.

63 procent af unge mænd ryger dagligt

Og det er bekymrende, at det er blandt unge, at der er flest rygere her i landet, lyder det videre i baggrunden for forslaget.

Her peges på at hele 63 procent af unge mænd mellem 15-24 år angav i den seneste befolkningsundersøgelse fra 2018, at de røg dagligt.

Det er ikke godt set i forhold til rygnings skadelige virkninger på helbredet:

Så mange ryger i de nordiske lande:
- Grønland: 52 procent var dagligrygere i år 2018 (68 procent i 1993)

- Island: 14 procent dagligrygere.

- Færøerne 20 procent dagligrygere. 

- Danmark 17 procent dagligrygere.

- Sverige 7 procent dagligrygere.

- Norge 12 procent dagligrygere.

- Finland 13 procent dagligrygere.

Kilde: Bemærkningerne til lovforslaget

- Af Landslægeembedets årsrapport fra 2016 fremgår det, at den hyppigste kræftform i Grønland er lungekræft. Derudover fremgår det, at lungekræft er årsag til flest dødsfald blandt de 10 hyppigste kræftformer i Grønland. I rapporten konstateres det også, at den væsentligste grund til lungekræft i Grønland er rygning, står der i baggrunden for forslaget.

Røgfri tobak og e-cigaretter forbydes også

For at nedbringe antallet af unge rygere bliver det forbudt for unge under 18 at sælge tobaksvarer, fordi det skal beskytte børn og unge mod håndtering og eksponering af tobaksvarer.

Forbuddet mod at sælge cigaretter i pakker med mindre end 20 styk handler også om at beskytte børn og unge, da det i følge forslaget oftest er unge der køber de små pakker, da de er billigere.

Røgfri tobak som snus og tyggetobak forbyddes også. Det samme gælder e-cigaretter.

Naalakkersuisut forventer at fremsætte lovforslaget på den kommende forårssamling, så loven kan træde i kraft 1. juli 2020.