Økonomisk Råd Nye lufthavne kan koste samfundet dyrt

Naalakkersuisuts lufthavnspakke bygger på et for spinkelt beslutningsgrundlag, mener Økonomisk Råd. Randi Vestergaard Evaldsen henviser til, at Kalaallit Airports arbejder videre med lufthavnsprojekterne, og så har Naalakkersuisut bestilt en opdateret analyse fra den tidligere formand for Transportkommissionen.

- Der er gjort nogle meget optimistiske antagelser om, hvor mange flere turister, der vil komme, når priserne bliver lavere, lød det fra Torben M. Andersen, formand for Økonomisk Råd, da han fremlagde rådets rapport om Grønlands økonomi onsdag.

Rådet er betænkelig ved grundlaget for beslutningen om at udvide de eksisterende lufthavne i Nuuk og Ilulissat samt etablere helt nye i Qaqortoq, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

Analyserne er for gamle eller hviler på for skrøbelige antagelser. Derfor bør der laves nye beregninger af netop den lufthavnspakke, som er fremlagt af Naalakkersuisut og vedtaget i Inatsisartut.

Hvor stor en risiko ender hos Selvstyret?

- Det, der er helt afgørende i en samfundsøkonomisk vurdering af det her, er, hvor meget risiko ender der med at være tilbage i Selvstyrets økonomi, siger Torben M. Andersen.

Økonomisk Råd understreger, at analyserne er vigtige, da der er tale om meget store og dyre projekter. Hvis regnestykkerne viser sig ikke at hænge sammen, kan det derfor få alvorlige konsekvenser.

- Så forplanter det sig direkte i selvstyrets og kommunernes økonomi, og så er der kun to muligheder: Enten må man sætte skatterne op eller lave meget voldsomme besparelser, siger Torben M. Andersen.

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, anerkender, at det er vigtigt at får mere at vide om de økonomiske konsekvenser af de store projekter.

Opdaterede beregninger er bestilt

Hun henviser til, at Selvstyrets selskab Kalaallit Airports skal arbejde videre med lufthavnspakken.

- Det er både projektering og finansiering, så det er nogen af de ting, de skal ind og arbejde på, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Hun oplyser desuden, at Naalakkersuisut nu har bedt den tidligere formand for Transportkommissionen, Christen Sørensen, om at opdatere de samfundsøkonomiske beregninger, som kommissionen lavede i 2009.

- Så jeg vil sige, at arbejdet er i gang, og Kalaallit Airports er også i gang, så der kommer nogle beregninger herpå, forsikrer Randi Vestergaard Evaldsen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl