Ny udenrigsminister skal se fra Bruxelles til Arktis

Rigsfællesskabet er fundamentalt for Danmark, siger den nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S). Efter en karriere inden for EU-politik skal han nu også se mod Arktis.

Danmarks nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), blev for blot en måned siden valgt til fem år mere i Europa-Parlamentet med 188.757 personlige danske stemmer i ryggen.

Men så ringede statsminister Mette Frederiksen onsdag aften i sidste uge ved 23-tiden, mens han sad i Bruxelles.

LÆS OGSÅ Her er Danmarks nye regering

- Når landet kalder og beder om, at jeg bliver udenrigsminister, og jeg kan gøre en forskel for Danmark ude i verden, så siger jeg ja tak. Minister er en helt særlig opgave. Det betyder jo i virkeligheden 'folkets tjener', og det stiller jeg op til, siger Jeppe Kofod.

BLÅ BOG - udenrigsminister Jeppe Kofod

Navn: Jeppe Kofod
Alder: 45 år
Baggrund: Opvokset på Bornholm. Student fra Bornholms Amtsgymnasium 1993
Politisk karriere: Medlem af Folketinget 1998-2014, hvor han har været europaordfører og udenrigsordfører samt bl.a. medlem af Grønlandsudvalget. Valgt til Europaparlamentet i 2014 og 2019


I 2008 valgte Jeppe Kofod at trække sig fra alle ordførerskaber i Folketinget. Det skete efter en sag, hvor den dengang 34-årige Jeppe Kofod havde haft sex med en 15-årig pige fra Socialdemokratiets ungdomsafdeling, SDU. 

Rigsfællesskabet er fundamentalt

På sin første arbejdsdag i Udenrigsministeriet ønskede Jeppe Kofod ikke over for pressen at udtale sig om konkrete sager. Men han understregede, at rigsfællesskabet er afgørende for ham og Danmark.

- Jeg sætter umådelig stor pris på vores rigsfællesskab med Grønland og Færøerne. Det er det, der gør os til det, vi er i Danmark. Og det har jeg tænkt mig at bygge videre på. 

I marts sagde formanden for Socialdemokratiet og nu statsminister, Mette Frederiksen, i et interview til KNR, at hun er parat til at se på mulighederne for at give Grønland større frihed i udenrigspolitikken.

LÆS OGSÅ Grønland bør have større udenrigspolitisk magt

- Når jeg hører, at det er et stærkt ønske at tale med en stærkere stemme på det udenrigspolitiske, så synes jeg jo, at det rigtige vil være at sige: ’Lad os sætte os ned og se: Kan vi skaffe os noget mere albuerum blandt andet på nogle af de områder, hvor vi ikke nødvendigvis er helt enige?' lød det dengang.

I første omgang vil den nye udenrigsminister drøfte rigsfællesskabets rammer og indhold med grønlandske og færøske politikere.

LÆS OGSÅ Løkke vil undersøge friere muligheder til Grønland og Færøerne

-  Alle de her konkrete ting, som vi kommer til at gå ned i nu, vil jeg i respekt for vores færøske og grønlandske venner gemme til senere i forhold til at udtale sig til pressen, siger Jeppe Kofod.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl