Ny udenrigsminister skal se fra Bruxelles til Arktis

Rigsfællesskabet er fundamentalt for Danmark, siger den nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S). Efter en karriere inden for EU-politik skal han nu også se mod Arktis.
02. juli 2019 12:16

Danmarks nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), blev for blot en måned siden valgt til fem år mere i Europa-Parlamentet med 188.757 personlige danske stemmer i ryggen.

Men så ringede statsminister Mette Frederiksen onsdag aften i sidste uge ved 23-tiden, mens han sad i Bruxelles.

LÆS OGSÅ Her er Danmarks nye regering

- Når landet kalder og beder om, at jeg bliver udenrigsminister, og jeg kan gøre en forskel for Danmark ude i verden, så siger jeg ja tak. Minister er en helt særlig opgave. Det betyder jo i virkeligheden 'folkets tjener', og det stiller jeg op til, siger Jeppe Kofod.

BLÅ BOG - udenrigsminister Jeppe Kofod

Navn: Jeppe Kofod
Alder: 45 år
Baggrund: Opvokset på Bornholm. Student fra Bornholms Amtsgymnasium 1993
Politisk karriere: Medlem af Folketinget 1998-2014, hvor han har været europaordfører og udenrigsordfører samt bl.a. medlem af Grønlandsudvalget. Valgt til Europaparlamentet i 2014 og 2019


I 2008 valgte Jeppe Kofod at trække sig fra alle ordførerskaber i Folketinget. Det skete efter en sag, hvor den dengang 34-årige Jeppe Kofod havde haft sex med en 15-årig pige fra Socialdemokratiets ungdomsafdeling, SDU. 

Rigsfællesskabet er fundamentalt

På sin første arbejdsdag i Udenrigsministeriet ønskede Jeppe Kofod ikke over for pressen at udtale sig om konkrete sager. Men han understregede, at rigsfællesskabet er afgørende for ham og Danmark.

- Jeg sætter umådelig stor pris på vores rigsfællesskab med Grønland og Færøerne. Det er det, der gør os til det, vi er i Danmark. Og det har jeg tænkt mig at bygge videre på. 

I marts sagde formanden for Socialdemokratiet og nu statsminister, Mette Frederiksen, i et interview til KNR, at hun er parat til at se på mulighederne for at give Grønland større frihed i udenrigspolitikken.

LÆS OGSÅ Grønland bør have større udenrigspolitisk magt

- Når jeg hører, at det er et stærkt ønske at tale med en stærkere stemme på det udenrigspolitiske, så synes jeg jo, at det rigtige vil være at sige: ’Lad os sætte os ned og se: Kan vi skaffe os noget mere albuerum blandt andet på nogle af de områder, hvor vi ikke nødvendigvis er helt enige?' lød det dengang.

I første omgang vil den nye udenrigsminister drøfte rigsfællesskabets rammer og indhold med grønlandske og færøske politikere.

LÆS OGSÅ Løkke vil undersøge friere muligheder til Grønland og Færøerne

-  Alle de her konkrete ting, som vi kommer til at gå ned i nu, vil jeg i respekt for vores færøske og grønlandske venner gemme til senere i forhold til at udtale sig til pressen, siger Jeppe Kofod.