Ny tandklinik i Nuuk skal sørge for bøjler til børn på kysten

Lige nu er det kun børn og unge i Nuuk, som kan få rettet deres tænder, hvis de er skæve. Men i fremtiden kan børn fra resten af landet rejse til hovedstaden for at få bøjler, fortæller naalakkersuisoq for sundhed.
En undersøgelse viser, at hvis børn i resten af Grønland skal have adgang til tandregulering, hvor de bor, vil det koste omkring 20 millioner kroner om året. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
19. juni 2024 11:38

Den centrale tandklinik i Nuuk er blevet for lille. Derfor besluttede naalakkersuisut i 2023, at der skal bygges en ny bygning indenfor fem år.

Og nu er projekteringen gået i gang, fortæller naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain (IA).

- Byggeriet er løbet ud i sandet over mange år, fordi der ikke er blevet afsat midler. Men nu forventer jeg, at den bliver en realitet, fordi det selvfølgeligt er vigtigt at opfylde sundhedsforliget.

Tandklinikken i Nuuk er det eneste sted i landet, hvor børn og unge kan få tandbøjle. Og det har i flere år været kritiseret, at børn fra resten af landet ikke kan få bøjler, hvis deres tænder er skæve.

Det problem er der dog ifølge Agathe Fontain taget højde for i den nye aftale. 

Hun forklarer, at det er nødvendigt med en ny bygning til den centrale tandklinik i Nuuk, så der kan etableres en klinik for national tandregulering.

- Det betyder meget, at klinikken er renoveret, hvis der også skal være plads til tandregulering fra kysten.

Agathe Fontain vil have børn fra kysten til Nuuk for at få bøjler. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

20 millioner kroner

Tilbuddet om bøjler har gennemgået politiske ændringer de seneste år. Og nu er det en politisk målsætning, at en national tandregulering skal være mulig inden for 10 år.

En undersøgelse viser, at hvis børn i resten af Grønland skal have adgang til tandregulering, hvor de bor, vil det koste omkring 20 millioner kroner om året.

Men Agathe Fontain siger, at den eneste løsning er en ny central tandklinik i Nuuk, da det ifølge hende ikke ville løse problemet, hvis naalakkersuisut pludselig skulle finde de 20 millioner kroner.

- Hvis vi skaffede penge, ville det ikke være til nytte, når der ikke er plads og tandlægestol til rådighed, derfor betyder det meget at etablere en god ny bygning, siger hun.

Hvis et flertal af politikerne ønsker at fremskynde etableringen af tilbuddet om tandbøjler, vil naalakkersuisut støtte det, oplyser Agathe Fontain. Men det skal også først indarbejdes i finansloven.