Foto: KNR

Ny råstoflov får hård medfart

En ændring af råstofloven vil gøre det umuligt for offentligheden at kigge magthaverne over skulderen.

Naalakkersuisut foreslår med en revidering af råstofloven, at lægge myndighederne for råstoffer og miljø sammen, hvilket vil lukke af for at offentligheden kan få indsigt i sagsakter, mellem de to enheder.

Det har fået NGO-koalitionen for bedre borgerinddragelse til at råbe vagt i gevær, og løsgænger Naaja Nathanielsen, ærgrer sig også over, at Naalakkersuisut ønsker at lave om på den adskillelse som politikerne har kæmpet for.

- Jeg er bekymret for at man piller de ting væk, som man ellers fra politisk side har kæmpet meget for, og man så kommer og pakker tingene ind i ting, som man ved, at politikerne gerne vil være åbne overfor, siger Naaja

Kalistat Lund

Nathanielsen, og peger på den populære udvikling af småskalaområdet som det røgslør, der skal få politikerne med på vognen.

Håber politikerne ikke kan gennemskue lov

Nathanielsen, der er på vej ud af politik, har i sin tid i Inatsisartut fyldt meget i debatten om borgerinddragelse.

Hun er langt fra tilfreds med fremgangsmåden fra Naalakkersuisut, og stiller sig skeptisk over for, om forslaget overhovedet er udtænkt af naalakkersuisoq for råstoffer, Randi Vestergaard Evaldsen.

Læs også NGO-koalition: Ny råstoflov mørklægger området

- Så tager man alle de andre ting ind over og så håber man, at politikeren ikke er snu nok til at gennemskue, hvad det er man egentligt har gang. Og det synes jeg ærlig talt, at naalakkersuisoq for råstoffer bør vågne op og se hvad det er hun lægger frem for Inatsisartut.

Råstofjagt kan overtrumfe miljøhensyn

Inuit Ataqatigiits Kalisstat Lund forstår heller ikke, hvorfor Naalakkersuisut ønsker at samle råstofområdet og miljøområdet under samme myndighed.

- Vi skal tage hensyn til miljøområdet, det var derfor at, miljø- og råstofområdet blev adskilt i 2012.

- Vi er bekymrede for at råstofområdet kan få mere indflydelse end miljøområdet, derfor er det vigtigt, at miljøet skal beskyttes, siger medlem for råstofudvalget, Kalistat Lund, Inuit Ataqatigiit.

Det har grundet ferie ikke været muligt at få en kommentar fra Randi Vestergaard Evaldsen.

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt