Ny parlamentsbygning skal drøftes i udvalg
Tilhængerne af projektet er de to store partier Siumut og Inuit Ataqatigiit og de sendte forslaget videre til udvalgsbehandling, før det den 7. november skal endeligt besluttes, om politikerne fortsat bakker op om projektet.
Der er ingen grund til at sige nej til forslaget, når der ikke findes belæg for at sige ja eller nej, lød det fra Inuit Ataqatigiits Aqqaluaq B. Egede, som derfor sendte forslaget videre.
- Vi er nødt til at have afdækket om der er samfundsmæssig gevinst ved at bygge en ny parlamentsbygning, eller om det bedre kan betale sig at renovere bygningen, sagde Aqqaluaq B. Egede, der mener, at samfundets penge gang på gang bliver smidt ud af landet for at renovere den nuværende bygning.
Hos Siumut var der hellere ingen tvivl om at henvise forslaget til Finans- og Skatteudvalgets behandling.
- Der er mange, der vælger at arbejde hjemmefra, da der er dårligt indeklima og koldt, sagde Siumuts ordføre Jens Emmanuelsen.
Desuden er Inuit Ataqatigiit og Siumut enige om, at en parlamentsbygning skal være attraktiv for blandt andre turister, hvor grønlandske kunstværker og Grønlands kultur kan blive udstillet.
Tre partier ikke nok til forkastelse
Demokraatit, Atassut og Partii Naleraq stillede sig imod forslaget, men de udgør kun et mindretal.
De tre partier ser hellere, at der bliver taget hånd om borgernes daglige problemer, før Inatsisartut giver sig selv en ny bygning.
- I tider hvor vi har problemer med at sikre en ordentlig folkeskole, hvor børn og unge i landet har brug for massiv hjælp på socialområdet, hvor vores borgere ikke får den hjælp de har behov for, så kan vi politikere slet ikke forsvare at lave et kæmpe prestigeprojekt som dette. Nej, nej og atter nej, lød det fra Demokraatits Tillie Martinussen.
Læs også Tillie: Hvad skal vi med parlaments-bygning til 300 mio?
Hos Partii Naleraq var budskabet nogenlunde det samme.
Samfundet er tynget af omfattende udfordringer, hvad boligforhold angår. Eksempelvis nævner partiet manglende vedligeholdelse af lejeboliger, hvor mangeårig lejer må finde alternativer til isolering af vinduer samt leve med mug i badeværelset.
- Så længe sådanne vilkår gælder, mener vi ikke, at det er på sin plads, at Inatsisartuts splinternye parlamentsbygning med tilhørende administrative enheder prioriteres, sagde Anton Frederiksen, ordfører for Partii Nalaeraq.
Atassut vil hellere fremme erhvervslivet.
- Atassut har den holdning i sagen, at Grønlands nuværende og fremtidige økonomiske udfordringer kræver, at vi prioriterer de offentlige midler og muligheder for at kunne optage lån til at skabe bedre rammer for udvikling af erhvervsmuligheder, sagde Steen Lynge, der dermed afviste forslaget.
Forslaget andenbehandles 7. november.