Tillie: Hvad skal vi med parlaments-bygning til 300 mio?

Demokraterne mener, at Inuit Ataqatigiit bør droppe idéen om en ny Inatsisartut-bygning. Og Inuit Ataqatigiit har ikke taget en endelig beslutning i sagen, lyder det fra partiet selv.
Foto © : KNR
Skrevet af Mads Pedersen
17. oktober 2016 13:36

300 mio.kr.

Så meget koster en ny parlaments-bygning. Og de penge kan ellers bruges til noget andet, mener Demokraterne. 

- Demokraterne vil dog gerne opfordre IA til at tage det sidste skridt – nemlig at trække støtten til projektet helt, skriver Demokraternes finansordføre, Tillie Martinussen. 

- Demokraterne er sikre på, at vi i fællesskab godt kunne finde andre egnede projekter, der er langt mere støtteværdige end at etablere et prestigeprojekt til knap 300 millioner kroner, skriver Martinussen uden at nævne hvilken andre projekter hun kunne tænke sig at sætte i gang. 

Hun understreger i sin meddelelse, at opbakningen til etableringen af en ny Inatsisartut-bygning kun hviler på partierne Siumut og IA i øjeblikket.

Læs også Inatsisartut dropper at behandle ny parlamentsbygning på én dag

IA har ikke besluttet sig

Tillie Martinussens opfordring til Inuit Ataqatigiit er, ifølge IA, grundløs.

- Vi har hos Inuit Ataqatigiit ikke taget en beslutning om sagen endnu. Inatsisartut har påbegyndt projektet, og vi foreslår blot, at der bliver taget en beslutning, siger Aqqaluaq B. Egede, der er næstformand for partiet, til KNR. 

- Havde vi ønsket en ny parlaments-bygning, så havde vi krævet at det kom med på finansloven, siger han videre.  

Stop mudderkastningen

Aqqaluaq B. Egede mener, at Demokraterne bør bruge kræfterne på politik. 

- At få det til at lyde som om, at Inuit Ataqatgiit er for projektet, er ikke rigtigt. Demokraterne bør stoppe mudderkastningen og bruge kræfterne på politik i stedet, siger Egede.

Tillie Martinussen skriver i sin opfordring til IA, at der bør være andre projekter som man kan være fælles om. 

Til det siger Aqqaluaq B. Egede, at Demokraterne bare skal melde sig ind i debatten. 

- Vi kan sikkert være fælles om mange projekter. Finansloven er til forhandling og den politiske debat er i gang. Demokraterne skal bare blande sig, slutter Aqqaluaq B. Egede. 

IA har sagt ja til projektet

At Tillie Martinussen kommer med en opfordring til IA er, ifølge hende selv, ikke ensbetydende med at Demokraterne kaster med mudder.

- Vi har forsøgt at få Siumut til at ændre mening om sagen, men de er fast besluttet på at få en ny parlamentsbygning, siger Martinussen til KNR.

- Vi håber, at IA vil lytte til de mange borgere, der har demonstreret imod en ny parlamentsbygning i 2014. Desuden vi mente at IA måske var ved at ændre mening, eller er mulige at få med på samarbejde, derfor denne opfordring til dem. Det er baseret på et fagligt grundlag, siger hun videre.

Desuden påpeger Demokraternes finansordfører at IA har i 2013 været med til at vedtage en betænkning om en ny parlamentsbygning. En betænkning som Demokraterne var stærkt imod.

Læs også IA: Parlamentsbygning skal ikke behandles samme dag