National ligestillingsdag: Ny ligestillings- og antidiskriminationslov på vej

Naalakkersuisut vil også oprette et klagenævn, hvor borgere kan henvende sig i forbindelse med diskrimination eller sexchikane.
Grønlands nationale Ligestillingsdag markeres hvert år den 20. maj. Foto © : Gary Waters/Ikon Images/Ritzau Scanpix
20. maj 2023 15:45

Grønlands lov på ligestillingsområdet er forældet, og den trænger til at blive strammet op.

Sådan er lyder det fra naalakkersuisoq for Finanser og Ligestilling Naaja H. Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit (IA) i anledningen af Grønlands nationale ligestillingsdag 20. maj.

Derfor har naalakkersuisut også en ny ligestillings- og antidiskriminationslov på vej, der skal samle borgeres rettigheder under én samlet lov.

- I dag er det ulovligt at diskriminere i Grønland, men loven er ikke tydelig nok. Det samler vi nu, så det bliver lettere for borgerne at få overblik over sine rettigheder, og så vi får omfattet flere grupper af mennesker, siger Naaja H. Nathanielsen.

Med den nye antidiskriminationslov sikre du ikke kun, at du ikke må diskriminere på baggrund af dit køn, men den vil også gælde områder såsom etnicitet, seksualitet, religion og handicap.

Mulighed for at klage

Udover en lov, der gør det ulovligt at diskriminere, så vil naalakkersuisut gøre det nemmere for borgerne at klage, hvis du bliver udsat for diskrimination eller sexchikane.

Det er særligt relevant efter metoo-bevægelsens fokus på sexchikane de seneste år, forklarer Naaja H. Nathanielsen.

Derfor lægger naalakkersuisut op til, at der oprettes et klagenævn.

- Forhåbentlig vil det bidrage til, at der kommer flere sager frem i lyset, og det bliver mere overkommeligt, at gøre noget ved chikanen eller diskriminationen. For i dag står man mere alene, siger Naaja H. Nathanielsen.

Råd ser positivt på loven

Ligestillingsrådet i Grønland (Naligiissitaanissamut Siunnersuisoqatigiit) er positive overfor naalakkersuisuts forslag om en ligestillings- og antidiskriminationslov.

- Vi hilser det velkommen. Jeg synes, det er rigtig positivt, at naalakkersuisut ikke kun rammer ligestilling mellem kønnene, men generelt med den her antidiskriminationslov, siger Britta Keldsen, der er fungerende formand for Ligestillingsrådet.

Hvad er ligestillingsrådet?

Grønlands Ligestillingsråd har til formål at være fremme ligestillingen i Grønland.

Rådets arbejde består blandt andet i at overvåge ligestillingslovenes anvendelse og implementering i  samfundet.

Rådet virker også som rådgivende organ for den offentlige forvaltning og dets institutioner, private virksomheder og individer i samfundet.

Det nuværende Ligestillingsråd i Grønland, der er udpeget for perioden 2023 - 2026, har fire fokusområder:

  • Kønsbaseret vold.
  • Ligestilling på arbejdsmarkedet.
  • Nultolerance overfor diskrimination.
  • Digitale krænkelser.

Britta Keldsen holder sig lidt tilbage med at sige, at lovgivning i sig selv kan ændre samfundets strukturer:

- Det lovgivningen kan, det er, at den kan være med til at pege i nogle retninger. En lovgivning i sig selv kan ikke gøre noget. Vi skal som samfund være med på, at der nogle ting, der skal gøres på en anden og bedre måde, hvis vi skal have ligestilling, siger hun.

Ligestilling er mange ting

Ifølge begge kvinder er én måderne at ændre samfundets uligheder, at gøre opmærksom på ulighederne ved eksempelvis markeringen af Grønlands nationale ligestillingsdag.

- Dagen skal egentlig markere og fokusere på ligestilling bredt. Ikke kun køn, men ligestilling i det hele taget, siger Naaja H. Nathanielsen og peger blandt andet på, at Grønland har et meget kønsopdelt arbejdsmarked, hvor mænd og kvinder fastholdes i traditionelle "mande- og kvindefag".

Britta Keldsen er enig i, at der skal ske handling på det erhvervsmæssige område, men hun understreger, at ligestillingen ikke kun skal fokusere på arbejdsmarkedet.

- Jeg tror, at vi bliver nødt til at forholde os til samfundet generelt. Vi skal se på, hvordan ligestillingen er i familierne, skolerne, daginstitutionerne, og så skal vi se på, hvordan vi forholder os til køn. Jeg tror, det hele hænger sammen, siger Britta Keldsen.

I anledningen af Ligestillingsdagen har Ligestillingsrådet spurgt en række grønlændere ind til, hvad ligestilling er for dem. Deres svar præsenteres løbende på Ligestillingsrådets sociale medier.