Lovændring på vej: Naalakkersuisut vil sexchikane til livs

Ligestillingsloven er forældet, når det gælder krænkelser og skal derfor laves om, siger naalakkersuisoq for området, Naaja Nathanielsen.
- Vi skal have en moderniseret ligestillingslov, der afspejler det samfund, vi lever i i dag og de grænser, som vi mener, er helt rimelige i dag, og som også burde have været det i fortiden, siger Naaja Nathanielsen (IA), der er naalakkersuisoq for ligestilling. Foto © : Malik Brøns / KNR
28. april 2022 16:15

Der skal slås hårdere ned på sexchikane, der sker på eksempelvis arbejdspladsen. 

Det mener Naaja Nathanielsen (IA), der er naalakkersuisoq for ligestilling. 

Hun arbejder derfor på at lave loven om.  

- Det er ikke nok bare at rette små paragraffer. Der er simpelthen sket så meget på det her område, siden ligestillingsloven blev vedtaget, at der er brug for en kraftig renovering af loven, siger hun og forklarer, at det i loven skal gøres tydeligere, hvornår der er tale om krænkende adfærd. 

LÆS OGSÅ Ligestillingsråd om krænkelsesdom: Mildere form for sexchikane bør også kunne bringes for retten

- Samtidig skal vi måske stramme loven, sådan at sexchikane kan udløse bøder og ikke blot godtgørelse. Vi kan også kigge på kriminalloven og udvide rammerne for, hvad der er ulovligt dér.   

Særdeles krænkende

Udmeldingen kommer efter, at Grønlands Ligestillingsråd har efterlyst politisk handling, når det gælder sexchikanesager, som lige nu kun kan komme for retten, hvis de er af særlig grov karakter. 

- Der er et hul i lovgivningen. Man skal helt ud i, at sexchikane er så groft, at det enten er blufærdighedskrænkelse, kønslig udnyttelse eller decideret voldtægt, før der kan gives en dom, sagde forkvinde for ligestillingsrådet, Kathrine Bødker, til KNR. 

Definition af sexchikane:

 

I Inatsisartutlov nr. 3 af 29. november 2013 om ligestilling af mænd og kvinder defineres sexchikane således: 

 

§4. Stk.2.: Der foreligger sexchikane, når en person udsættes for enhver uønsket adfærd med seksuelle undertoner med den virkning eller det formål at krænke, ydmyge, diskriminere eller svække den pågældende person.

 

Kilde: lovgivning.gl

I den forbindelse henviste hun til den afgørelse, der faldt i kredsretten i sidste uge, hvor KNI's tidligere direktør blev kendt skyldig i at have blufærdighedskrænket seks medarbejdere.

- Den sag startede som en sexchikanesag og endte med en dom for blufærdighedskrænkelse, pointerede Kathrine Bødker og fortsatte: 

- Det kan være særdeles krænkende at blive udsat for sexchikane - også selv om det ikke er hverken blufærdighedskrænkelse eller kønslig udnyttelse eller voldtægt, man bliver udsat for. Derfor synes jeg, det er et meget stort problem, at man ikke kan blive dømt for sexchikane her i landet.

Skal afspejle samfundet

Naaja Nathanielsen (IA) understreger, at naalakkersuisut siden begyndelsen af sin regeringsperiode har haft planer om at ændre på lovgivningen.  

- Så vi har en moderniseret ligestillingslov, der afspejler det samfund, vi lever i i dag og de grænser, som vi mener, er helt rimelige i dag, og som også burde have været det i fortiden, siger hun.

Naaja Nathanielsen oplyser, at naalakkersuisut går i gang med at udarbejde et lovændringsforslag i år, og det er målet at kunne præsentere det til næste år eller i begyndelsen af 2024.