Ligestillingsråd: Det går fremad, men vi har stadig kampe at kæmpe

En kommende samtykkelov og debat om krænkelser er vigtige skridt på vejen til mere ligestilling, mener Grønlands Ligestillingsråd.
Kathrine Bødker er forkvinde for Naligiissitaanissamut Siunnersuisoqatigiit, der er Grønlands Ligestillingsråd. Foto © : Privat
08. marts 2022 14:45

I løbet af de seneste par år er der blevet sat skub i ligestillingen herhjemme.  

Det siger forkvinde for Grønlands Ligestillingsråd, Kathrine Bødker, her på Kvindernes Internationale Kampdag.   

- For det første kigger Naalakkersuisut på et forslag om at indføre en samtykkelov i Grønland. Det er rigtig dejligt, at politikerne begynder at tage fat på nogle af de emner, som vi i Ligestillingsrådet i flere år har gjort opmærksom på, siger hun til KNR. 

Hun henviser her til, at naalakkersuisoq for ligestilling Naaja Nathanielsen (IA) har meldt ud, at hun vil arbejde for, at lovgivningen om voldtægt laves om, sådan at der er tale om voldtægt, hvis ikke begge parter samtykker til sex.

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq for justitsområdet: Samtykkelov og digitale krænkelser skal prioriteres

Som lovgivningen er nu, karakteriseres en voldtægt ved, at der skal være vold eller trusler om vold involveret – eller at offeret har været i en tilstand, hvor vedkommende ikke har kunnet modsætte sig.

Ønskes: Debat om voldtægt

- Vi har brug for den lov for først og fremmest at forebygge voldtægter. Vi har også brug for at tage en debat om, hvad en voldtægt er. Jeg tror, der er mange unge mennesker af begge køn, som faktisk ikke rigtig ved, hvad en voldtægt er, siger Kathrine Bødker og fortsætter:

-  Jeg tror, der er mange kvinder, der har været udsat for voldtægt, uden de ved det. Men de har haft oplevelser, som skader dem for livet og sætter ar på sjælen. Vi har brug for den lov til at skabe den debat i samfundet, og at unge mennesker og mænd i alle aldre begynder at tænke over, om deres adfærd er skadelig. 

Mændene på banen

Den offentlige debat om krænkelser er allerede i gang med et skred i en god retning, mener Kathrine Bødker.

Det er ifølge hende godt hjulpet på vej af to markante og meget mediedækkede sager. 

Det er sagen om krænkelser i Siumut og i KNI. I Siumut-sagen blev partisekretær Mikael Petersen idømt 40 dage ubetinget i anstalten for seksuelle krænkelser i landsretten. 

I KNI-sagen har den tidligere direktør, Peter Grønvold, været på anklagebænken tiltalt for at blufærdighedskrænkelse af fem medarbejdere. Der falder dom i sagen 24. marts.

LÆS OGSÅ Ny KNI-direktør: Klare regler for hverdagen i selskabet

- Noget af det, jeg mærker, er, at også mænd nu begynder at sige fra over for nogle af de ting, der sker på arbejdspladserne, siger Kathrine Bødker og slår fast: 

- Vi har brug for, at endnu flere mænd siger fra, og vi har brug for, at endnu flere mænd taler pro-ligestilling.  

Et område, hvor der især er brug for forandring, når det gælder kvinders rettigheder i Grønland, er vold mod kvinder, mener Kathrine Bødker:   

-  Alt for mange kvinder lever i voldelige forhold, og det påvirker jo ikke kun kvinderne. Det påvirker rigtig mange dele af samfundet. Børnene bliver påvirket, arbejdspladser bliver påvirket. Det er et omfattende problem, som vi fortsat skal have fokus på.