Ny kirkebrand og hærværk i Canada

I Canada fortsætter frustrationerne over fund af massegrave med børn ved tidligere kostskoler for oprindelige folk.
En statue foran the Holy Rosary Catholic Church I Edmonton har fået en ordentlig slat rød maling. Foto © : Scanpix
30. juni 2021 15:34

Endnu en kirke er sat i brand i Canada.

Denne gang er det en kirke i provinsen British Columbia, og det er den femte kirkebrand inden for få uger.

Og ifølge myndighederne kan brandene kobles til fund af massegrave med børn ved tidligere kostskoler for oprindelige folk.

- Banden er i en landsby, der hedder Gitwangak i British Columbia. Denne gang er det ikke en katolsk kirke, men en anglikansk kirke, siger KNR's korrespondent i Canada, Marianne Stenbæk. 

LÆS OGSÅ Finder 751 grave på kostskole i Canada for indfødte børn

- Den lokale høvding Sandra Larin siger til CBC News, at det ikke nytter noget med al den vold. For vold avler kun mere vold. Samtidig er der hærværk mange andre steder i Canada. For eksempel den katolske domkirke i Edmonton. Det blev smidt rød maling på den, og der blev skrevet hen over indgangsdøren: "Vi var børn."

Paven skal sige udskyld

På de tidligere kostskoler, hvor man har fundet børneligene, var det den katolske kirke, som stod for administrationen.

Derfor er paven blevet bedt om at sige undskyld, hvilket han dog endnu ikke gjort. Derfor er der tale om, at repræsentanter for de oprindelige folk i Canada vil tage til Rom for at mødes med paven.

LÆS OGSÅ Hundredvis af grave fundet ved tidligere skole i Canada

Hvem der står bag de påsatte brande, er stadig uklart. De fleste har dog en mistanke om, at gerningsmændene nok skal findes blandt de oprindelige folk.

- Det er ikke blevet bekræftet officielt endnu, men politiet og brandvæsenet siger, at det er mistænkelige brande. Andre er overbevist om, at det er noget, man har gjort for at hævne de katolske kirker, som har administreret kostskolerne, siger Marianne Stenbæk.

Op til 1.000 børnelig er fundet

Den seneste måned er der fundet op mod 1.000 nedgravede børnelig i nærheden af to tidligere katolske kostskoler i Canada. Børnene var elever på skolerne og kom fra familier med indiansk, metis eller inuit baggrund.

Formålet med skolerne var, at børnene skulle vende deres egen kultur ryggen og tilegne sig vestlig kultur, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En undersøgelseskommission beskrev i 2015 systemet som et "kulturelt folkedrab". Mindst 130 af den slags skoler har igennem årene opereret i Canada, og omkring 150.000 børn af oprindelige folk har været indskrevet på en af dem.