Ny bog om Knud Rasmussen

I morgen tirsdag udkommer en ny bog om Knud Rasmussen. Ikke endnu én om hans polarekspeditioner, men et nærgående portræt af manden, vennen, kollegaen, kvindebedåreren og kunstneren Knud Rasmussen.
07. november 2011 06:38

Bogen 'Manden bag helten' er skrevet af den danske journalist og forfatter Niels Barfoed, der betegner Rasmussen som en guru.

- Han kunne han se ind i mennesker, og han var en fatemaker, siger forfatteren til Dagbladet Information og nævner, hvordan Knud Rasmussen for eksempel kunne ‘se’ en grønlandsk kvinde og sørge for, at hun fik uddannelse i København, fordi hun efter hans mening egnede sig som sygeplejerske.

Rasmussen, der som bekendt voksede op i Ilulissat var fra barnsben tosproget og udviklede også to sider - en ‘hvid’ side og en ‘eskimoisk’ side. Den sidste kunne han vise i Danmark og Europa, den første stod forrest i Grønland, hvor han var beskytteren, velgøreren, ja, kongen - men ikke grønlænder, sådan som man opfattede ham i København.

Som 12-årig bliver Rasmussen ladt tilbage i Danmark for at gå i skole. I Information beskriver forfatteren ham således:

- Hele hans indre består af Grønland, der er ikke andet, og det kan han ikke kommunikere! Jeg tror, at han kommer til at tilbringe hele sit liv med at udtrykke det ‘indre’ Grønland, som lå indkapslet i ham, siger Niels Barfoed og fremhæver, hvordan drengen Knud kunne bryde ud i skurrende grønlandsk sang, når kammeraterne var i gang med Højskolesangbogen.

Og det er altså i morgen at bogen 'Manden bag helten' udkommer på Gyldendal.