Nutaarmiut: Alle føler sig ramt

Et kriseberedskab tog med det samme til Nutaarmiut, efter det blev kendt at en ung mand havde taget livet af tre personer og prøvet at slå yderligere fire ihjel.
Skrevet af Jette Andersen
17. februar 2012 07:56

Chefpsykolog Hanne Kith Andrés fra Qaasuitsup Kommunia styrer beredskabet fra Ilulissat. Det er begrænset hvad hun kan sige, men blandt andet kan hun fortælle at der hele tiden er fem krisehjælpere, på skift, i bygden.

Chefpsykolog i Qaasuitsup Kommunia, Hanne Kith Andrés er også koordinator for kriseberedskabet i Nutaarmiut. Hun kan ikke gå ind og sige hvordan Nutaarmiut har det, men her forklarer hun, hvordan et lille samfund som Nutaarmiut reagerer, på så voldsom en hændelse, som det har været ude for.

- Når det er så lille et samfund, så er alle berørte. Man har også den udfordring, at mange familiemedlemmer vil være langt væk, og da vil et lille samfund have brug for en masse støtte udefra, siger Hanne Kith Andrés til KNR.

Derfor er  glad for Grønlands opbakning til Nutaarmiut.

- Der er mange familiemedlemmer, som er kommet rimelig hurtigt ud til Nutaarmiut. Det har også været rigtig godt med den opmærksomhed fra politikere og fra hele landet. Det hjælper et lille samfund som Nutaarmiut, siger Hanne Kith Andrés.

Og selvom alle i bygden ikke har familiemæssige relationer til hverken de dræbte eller gerningsmanden, så kan det ikke undgås at alle bliver ramt, siger hun.

På trods af, hvor sørgelig episoden er, så siger Hanne Kith Andrés at der er en fordel ved at være så lille en bygd, når sådan noget sker.

- De har været rigtig gode til at støtte dem op, der har været hårdest ramt. Selvom de også selv har været forfærdede og rystede over det, så har de kunnet samle sig og støtte hinanden godt op, siger Hanne Kith Andrés.

Et kriseberedskab er et særligt beredskab, som træder i kraft, når der opstår pludselige, alvorlige hændelser. Og det har været meget inde over, siden krisegruppen kom til Nutaarmiut onsdag aften i sidste uge.

- Så er de jo i arbejde fra første dag. Når de har dannet sig et overblik, fordi det er jo også vigtigt, at de skal danne sig et overblik over, hvem af dem, der mest berørt, som vi først skal tale med, siger hun.

Chefpsykolog Hanne Kith Andrés regner med, at kriseberedskabet skal fungere i Nutaarmiut de første fire uger. Men den første akutte fase er overstået, og der er kommet en smule mere ro i bygden, udtaler hun.