Nul studerende ville på statsbetalt kursus i turbodansk

I 2019 var der ingen tilmeldte til et gratis kursus i intensivt dansk for grønlandske studerende i Danmark. Manglende tid og kendskab til kurset er årsagen, lyder det fra Københavns Universitet.
I 2019 blev der ikke brug for ordbøger i dansk eller grønlandsk på kurset "Turbodansk". For inge grønlandske studerende tilmeldte sig kurset i Danmark.
29. januar 2020 05:12

Efter al forventning skulle der i august sidste år have stået "turbodansk" i kalenderen hos flere grønlandske studerende, der startede på en videregående uddannelse i Danmark.

Men kurset havde ingen tilmeldte i 2019, som var det første år, det blev udbudt. Det oplyser Københavns Universitet, som udbyder kurset.

"Turbodansk" for grønlandske studerende i Danmark

Folketinget har afsat 3 mio. kroner hvert år i 2019-2022 til kurset "Turbodansk". Det er et intensiv danskkursus for grønlandske studerende på en videregående uddannelse i Danmark og foregår i august inden studiestart - fra 2020 i København, Aalborg, Odense og Aarhus.

 

Af beløbet går 2 mio. kroner til undervisningen, mens 1 mio. kroner er afsat til legater, som kursister kan søge for at få dækket udgifter til bl.a. logi og kost under kurset.

 

Ifølge Finansministeriet kan op til 160 grønlandske studerende gennemføre kurset om året, men i 2019 var der ingen tilmeldte til "turbodansk"-kurset.

 

I 2020 er åbner Københavns Universitet for tilmeldinger til kurset i marts. Fristen bliver midt i juli. Den endelige dato er ikke fastlagt endnu.


Kilde: Den danske finanslov 2019, Københavns Universitet, Børne og Undervisningsministeriet

I 2018 afsatte et flertal i Folketinget ellers tre millioner kroner årligt fra 2019 til 2022 til et kursus i intensivt dansk for grønlandske studerende.

Bag lå et ønske fra grønlandske og danske politikere om at få flere grønlandske unge til at gennemføre en uddannelse i Danmark ved hjælp af bedre sproglige danskkundskaber.

Tilmelding før svar på studieoptag

Årsagen til de manglende kursusister tegner til at være flere.

Kurset "Turbodansk" blev i 2019 udbudt i København, Aarhus og Odense. Det var muligt at søge om en plads på kurset fra april, mens ansøgningsfristen var 8. juli.

Og det er 20 dage inden, ansøgere på videregående uddannelser i Danmark får besked, om de er optaget. Det sker omkring 28. juli hvert år.

De nye studerende skulle altså tilmelde sig turbodansk senest 20 dage før, de reelt vidste, om de overhovedet var optaget på studiet.

Og det er ærgerligt, erkender administrator for Center for Internationalisering og Parallelsproglighed, Helen Sværke, ved Københavns Universitet, som udbyder kurset. Men ifølge krav fra Undervisningsministeriet skulle kurset finde sted i august.

LÆS OGSÅ Regering vil bruge millioner på danskundervisning for grønlandske studerende

- Der var en meget kort tidsfrist til dels at få planlagt kurset, der skulle ligge i august og med en online-del allerede i juli, og så også at markedsføre kurset over for de grønlandske unge. Så jeg tror, at en stor del af grunden til, at vi ikke fik ansøgere, var, at der ikke var nogen, der vidste, at kurset fandtes, siger Helen Sværke.

På grund af kravene fra Undervisningsministeriet kommer kurset dog stadig til at være i august i år, dog lidt senere på måneden end i 2019.

Konkurrence fra De Grønlandske Huse

De grønlandske studerende har dog flere muligheder for at finpudse dansk-evnerne.

For den danske stat har samtidig med pengene til "Turbodansk" også afsat 500.000 kroner hvert år fra 2019 til 2022 til De Grønlandske Huse til kurser i akademisk dansk og studieforbereldelse for grønlandske studerende.

I Odense og København udbyder husene det gratis kursus "Pakkut", som i efteråret 2019 havde i alt 20 tilmeldte, hvoraf 12 kursister gennemførte. I Aarhus kan grønlandske studerende for eksempel få gratis danskundervisning på FOF Aftenskole. 

Og hos Københavns Universitet er man opmærksom på de forskellige tilbud, siger Helen Sværke.

- Vi har været meget opmærksomme på, at kurset skal ses som et supplement til de danskkurser, som De Grønlandske Huse har fordelt ud over året. Vi vil helst ikke i konkurrence med dem. Så ind til videre er tanken stadig at køre Turbodansk i august, men starte lidt senere i august, så det bliver mere intensivt.

LÆS OGSÅ Regeringen afsætter 2,5 mio. kr. til danskundervisning for grønlændere

Hos Det Grønlandske Hus i København glæder direktør Leise Johnsen sig over, at der er flere tilbud til de studerende.

- Al konkurrence, hjælp og støtte til de studerende er velkommen. Og hvem, der gør det, er mig ligegyldigt, siger hun.

Men det er afgørende, at de studerende har tid til at komme fra Grønland til Danmark og finde en bolig inden et danskkursus, mener Leise Johnsen.

- Når man for eksempel kommer fra Ilulissat og skal på kursus i Holbæk eller København, er det jo en forudsætning, at man har et sted at bo. Og det er ikke altid, man har det, inden man starter på studiet. Så det gør det vanskeligt, siger hun.

Rundtur på grønlandske gymnasier

Men hos Københavns Universitet opfordrer man nu grønlandske studerende til at tilmelde sig kurset, inden de får svar om studieoptag – og så afmelde sig ”turbodansk”, hvis de ikke bliver optaget.

Derudover tager arrangørerne bag ”Turbodansk” til GUX'er i Grønland i foråret.

- Vi håber at ved at fortælle dem, at kurset finder sted, gør, at de er mere opmærksomme på at søge boliger tidligere. Og så vil vi gerne til Grønland og snakke med de unge give eksempler på kurset, så de kan se, at det er noget, de kan bruge i den her svære overgang fra gymnasiet til en videregående uddannelse.

Penge, som ikke bliver brugt på at gennemføre kurset "Turbodansk", går retur i den danske statskasse.