Nordisk Råd: Nu skal Grønlands medlemsskab til genforhandling
På det seneste har relationerne mellem Grønland og Nordisk Råd været iskolde.
Men bag kulisserne har den grønlandske delegation fra Inatsisartut stadig arbejdet på at gøre Grønland til medlem på lige fod med Danmark.
Nu har Nordisk Råd enstemmigt besluttet, at de nordiske ministre skal tage stilling til fremtidens medlemskab.
Rådet ønsker at gennemgå samarbejdsaftalen, den såkaldte Helsingforsaftale, grundigt.
- Det nordiske samarbejde har brug for en 'grundlov,' der er i takt med tiden og afspejler det samfund, vi lever i. Vi mener, det er afgørende for et fortsat dynamisk nordisk samarbejde, skriver Bryndis Haraldsdóttir, præsidenten for Nordisk Råd i en pressemeddelelse.
Helt konkret anbefales der at nedsætte en kommission, som skal komme med et forslag til, hvordan fremtidens samarbejdsaftale mellem de nordiske lande kan se ud.
Iskolde relationer
Relationerne mellem Nordisk Råd og Grønland blev tidligere på året lagt på køl af formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede (IA).
Det skete, da Grønland ikke blev inviteret med til et møde i oktober, om den arktiske forsvars- og sikkerhedssituation.
Men relationerne kan - med den nye anbefaling fra rådet - være ved at tø op.
I hvert fald ifølge Mariane Paviasen Jensen (IA), formand for den grønlandske delegation.
- Vi ønsker at blive behandlet som et ligeværdigt land, og det er meget vigtigt, at vi får mulighed for at blive fuldgyldige medlemmer af Nordisk Råd. Det fremgår tydeligt af dette møde, at dette støttes af regeringerne i alle de deltagende lande, skriver hun i en pressemeddelelse.
Bag kulisserne
Doris Jensen (S) er ligeledes en del af den grønlandske delegation, og sammen med Mariane Paviasen har hun det seneste år arbejdet på netop at få Nordisk Råd til at vedtage de nye anbefalinger til de nordiske ministre.
Stik imod Muté B. Egedes linje, så har hun og Mariane Paviasen valgt at kæmpe til det sidste for at skabe forandringer i rådet.
- Sidste år var billedet anderledes. Alle nægtede vores formål og mission. Men nu har det hele ændret sig, fordi vi har valgt at kæmpe og haft dialog med de andre partier og lande. Nu støtter de os, og ministerrådet skal også lytte.
- Ind i mellem er politik hårdt arbejde, men det er en dag som i dag, hvor arbejdet er det hele værd, fordi vores land tager et historisk skridt frem, siger Doris Jensen.
Til trods for optimismen pointerer Doris Jensen, at arbejdet stadig langt fra er slut.
- Selvom jeg er stolt, så er arbejdet først lige begyndt. Nu skal de nordiske lande finde ud af, hvordan det skal fungere i praksis, og samtidig skal den danske, grønlandske og færøske regering finde ud af, hvordan vi får det til at lade sig gøre juridisk.
- Men Danmark ønsker at finde en løsning. Og alle partier og medlemmer er enige (i Nordisk Råd, red.), så vi sender en klar melding til ministerrådet.