På trods af raseri i Grønland står DR fast: Alting har sin tid

- Jeg forstår godt, at det kan gøre ondt, når traditioner bliver brudt. Men alting har sin tid, og det har tv-shows også, siger Gustav Lützhøft, der er redaktionschef i DR, til KNR.
Julehilsen til Grønland med Julie Berthelsen og Nukâka Coster-Waldau. Foto © : DR
05. november 2024 15:50

I torsdags offentliggjorde DR, at det traditionsrige ”Julehilsen til Grønland” er slut. Programmet bliver ikke sendt i år eller nogensinde igen.

Og KNR’s brugere blev rasende. Nogle har foreslået en underskriftindsamling. Andre har klaget til DR og delt klagevejledningen fra dr.dk på KNR Nyheders Facebook-side.

Men lige meget hjælper det: Den traditionsrige ”Julehilsen til Grønland” er slut efter 91 år.

- Jeg forstår godt, at det kan gøre ondt, når traditioner bliver brudt. Men alting har sin tid, og det har tv-shows også, siger Gustav Lützhøft, der er redaktionschef i DR, til KNR.

Programmet er utidssvarende 

Programmet blev sendt i radioen for første gang i 1932. Siden 1983 er det blevet sendt i TV. Men nu er tiden altså løbet fra formatet, hvor familier og venner i Grønland og Danmark sender hinanden julehilsner i fjernsynet.

- Jeg har den største forståelse for, at ”Julehilsen til Grønland” har betydet rigtig meget for rigtig mange i mange år. I DR har vi også været glade for programmet. Men det er et program, der er skabt i en tid, hvor kommunikation på tværs af rigsfællesskabet var vanskeligt. Nu er forbundet på en helt anden måde, og derfor er der nu en helt anden mulighed for at etablere kontakt mellem Danmark og Grønland – og det tager vi konsekvensen af nu, siger Gustav Lützhøft.

Julehilsen til Grønland

Ideén til ’Julehilsen til Grønland’ opstod i sommeren for 92 år siden.

Da skrev erhvervsleder i Prøven ved Upernavik, Andreas Lund-Drosvad, til Statsradiofonien om ’Stationen hen under Jul en Nat eller to kunde sende gratis Julehilsner fra Forældre og Slægtninge i Danmark til Paarørende heroppe’.

Ønsket fik han opfyldt, fra 1932 kunne folk høre det i radioen.

Mange spørger, om DR ikke bare kan udvikle formatet lidt. Altså om DR kan lave showet mere tidssvarende men beholde det, så traditionen kan fortsætte?

- Selvfølgelig kunne vi det, men vi har valgt at gøre noget andet. Vi har valgt, at vi stopper med at lave julehilsen, fordi vi gerne vil lave en mere tidssvarende dækning af rigsfællesskabet, siger redaktionschefen.

Håber at det starter igen

Det er folk i Nuuk dog ikke særligt glade for at høre. For selv om vi et væk sender beskeder, billeder og video på tværs af rigsfællesskabet i dag på alle tider af døgnet, å kan det ikke hamle op med en aften i sofaen foran flow-tv, hvor man venter i spænding på en hilsen fra familie eller venner i Danmark.

Johanne Petersen Jensen Foto © : Rasmus Mads Olsvig/ KNR

- For mig har det været noget særligt, fordi jeg har kunnet se min familie i Danmark, når de var med. Jeg er virkelig ked af, at det slutter. Jeg kommer til at savne den julehilsen. Jeg håber, at det vender tilbage, siger Johanne Petersen Jensen, som KNR møder i Nuuk Center.

Det er Aviaja Ikila Abelsen enig i.

Aviaja Ikila Abelsen Foto © : Rasmus Mads Olsvig/ KNR

- Julen skaber glæde for os alle, og der plejer at være sang, indslag og god stemning. Det betyder virkelig meget, siger hun.

Theresie Pedersen Foto © : Rasmus Mads Olsvig/ KNR

- Jeg glæder mig hvert år, når jeg ser det. Det betyder meget for mig at se familie og venner i hele Grønland blive ønsket glædelig jul. Jeg håber, at nogen vil kæmpe for, at det starter igen, siger Theresie Pedersen.

Men det kommer ikke til at ske, siger DR. Public service-mediet vil nemlig bruge penge på at dække rigsfællesskabet på en anden måde. 

 - Vi mener, at det er vigtigt med en solid dækning af grønlandsk kultur, samfund og hele rigsfællesskabet. Ikke bare til jul men hele året. Så med al respekt for en hyggelig tradition, så mener vi alligevel, at det er vigtigere, at der bliver lavet solid og grundig journalistik i og omkring Grønland hele året, siger Gustav Lützhøft.