Politikere: Naturinstituttet skal forbedre rådgivningen

Inatsisartutmedlem fra Siumut og medlem af fiskeriudvalget, Karl Kristian Kruse, stiller spørgsmålstegn ved Naturinstituttets biologiske rådgivning for hellefiskekvoterne. Oppositionspartiet Demokraterne gør det samme.
Skrevet af Nauja Møller
02. juli 2018 14:47

Naturinstituttets undersøgelser viser, at hellefiskene i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik bliver mindre og bestanden er presset. Derfor er den biologiske rådgivning for kvoter i 2019 sænket.

Dette er Inatsisartutmedlemmer fra både Siumut og Demokraterne imod.

LÆS OGSÅ Den indenskærs hellefisk er i tilbagegang

- Anbefalingen, som den ser ud nu, er helt ved siden, siger Karl Kristian Kruse fra Siumut.

- Jeg er helt enig, fordi spørger vi hverdagsbrugerne, så siger de noget helt andet, siger Steen Lynge fra oppositionspartiet Demokraterne.

Rådgivning baseret på logbøger

De to er begge medlemmer af fiskeriudvalget, og de mener, at det er indhandlingsstederne, der skaber begrænsninger for fiskeriet i Nordgrønland og altså ikke en faldende bestand af hellefisk.

- Spørger man hverdagsbrugerne, fiskerne og indhandlingsstederne, så er fiskeriet blevet bedre sidestillet med de sidste år, siger Steen Lynge.

LÆS OGSÅ Der fiskes for hårdt indenskærs

Karl Kristian Kruse mener desuden, at det er selvmodsigende, at kvoten sættes op for det udenskærs fiskeri efter hellefisk, når det er denne bestand, der forsyner de indenskærs områder med nye fisk.

Naturinstituttets rådgivning for Uummannaq og Upernavik områderne er baseret på fiskernes logbøger fra 2014. De viser, at det er blevet sværere for dem, at fange hellefisk i begge områder, oplyser Naturinstituttet.

finansieringen bør hæves

Samtidig ses der også et fald i størrelsen af de landede hellefisk i forhold til tidligere.

På baggrund af den store forskel på hvordan fiskerne og biologerne opfatter situationen på, men politikerne, at bevillingerne til Naturinstituttet skal sættes op, så instituttet kan lave flere undersøgelser.

LÆS OGSÅ De udenskærs hellefisk har det godt

- Det er tydeligt, at finansieringen bør hæves, hvis vi skal have mere ud af befolkningens viden, siger Karl Kristian Kruse.

Også i det spørgsmål er Steen Lynge enig med Siumut-politikeren.

- Der er behov for flere penge til Naturinstituttet, så der kan foretages troværdige undersøgelser, siger Steen Lynge.