De udenskærs hellefisk har det godt

Mens der var dårlige nyheder for det indenskærsfiskeri i Nordgrønland, så ser det straks bedre ud for det udenskærsfiskeri efter hellefisk.
29. juni 2018 06:55

Der er flere fisk udenskærs, og derfor hæves den biologiske anbefaling for 2019. Det fortæller chef for afdelingen for fisk og skaldyr på Grønlands Naturinstitut, Helle Siegstad:

- Vi kan se, at hellefiskebestanden mellem Grønland og Canada er et fiskeri, hvor man deler kvoten fuldstændig, og man har fulgt den biologiske rådgivning gennem hele historien. Og man er ikke nået et punkt, hvor man kan se en påvirkning af bestanden, siger chef for afdelingen for fisk og skaldyr, Helle Siegstad.

LÆS OGSÅ Sinerissap qanittuani qaleraleqassuseq kinguariarpoq

Rådgivningen for Davis Stræde og Baffin Bugt sættes op med 4.070 tons i 2019, og det er på grund af, at hellefiskene har det rigtig godt i området.

- Vi kan se, at der har været en bedring for rekrutterne - der kommer flere og flere små fisk derude - vi kan se, at biomassen har været stigende fra 2014 og frem specielt. Så der er nogle gode forhold - og gunstige forhold for hellefiskene udenskærs.

LÆS OGSÅ Sanaartorneq qaleralinnillu tunisat ikinnerusut Halibut Greenlandimut millioninik amigartoortitsisut

Naturinstituttet håber, at den gode udvikling udenskærs - på sigt kan få en positiv effekt på den indenskærs bestand af hellefisk i Nordgrønland. 

Indenskærs er hellefiskebestanden nemlig presset af, at der ifølge Naturinstituttet fiskes for hårdt på bestanden: 

- Igennem hele historien, af de data vi har, har vi set en stabil tilførsel af rekrutter, som kommer fra det udenskærs områder. Faktisk har den været stigende de senere år. Så man kan godt forestille sig, at der kommer en lidt afsmittende effekt, at der kommer flere fisk ind, siger Helle Siegstad.

LÆS OGSÅ Qaleralinniarnerup kinguarnera uissuumminartuunngilaq