Martha Abelsen: National handlingsplan for omsorgssvigtede børn muligvis på vej

Det er ikke acceptabelt, at Grønland ikke lever op til 20 ud af 54 artikler i FN's Børnekonvention, erkender naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Abelsen og oplyser, at en national handlingsplan kan være på vej.
Martha Abelsen, naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, erkender, at Grønland ikke gør det godt nok på børne- og ungeområdet Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Mette Wallach
21. november 2018 13:14

Selvom Grønland har forpligtet sig til at leve op til FN's Børnekonvention, sker det langt fra. En opgørelse fra MIO viser nemlig, at hele 20 artikler i børnekonventionen ikke bliver overholdt. Det er ikke godt nok, erkender Martha Abelsen, naalakkersuisoq for sociale 

- Det er jo ikke acceptabelt overhovedet at erkende at der er 20 af de 54 som vi ikke efterlever. Det giver os en del til eftertanke, siger hun.

LÆS OGSÅ Grønland overholder stadig ikke børnekonventionen

Og der skal en langsigtet politisk løsning til for at dæmme op for de mange problemer på børne- og ungeområdet, mener børnetalsmand Aviaja Egede Lynge:

- Det, vi mangler her, er en national handlingsplan, som er langsigtet, og som ikke tager hensyn til politiske skift, så vi kan få en mulighed for at efterleve rettighederne for børnene, sagde hun til tirsdagens middagsradioavis. 

Handlingsplan muligvis på vej

Men en national handlingsplan kan være på vej, oplyser Martha Abelsen. Onsdag 2.behandler Inatsisartut nemlig et forslag fra oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit om en national handlingsplan, der skal nedbringe omsorgssvigt af børn.

- Det er jo ikke et nyt område, der er taget op, men vi har taget det til efterretning og er kommet frem med en plan omkring, hvordan den handlingsplan skal se ud til efterårssamlingen 2019, siger Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Spot et omsorgssvigtet barn

Og en gennemarbejdet og helhedsorienteret national handlingsplan hilser børnetalsmanden velkommen:

- Jeg håber simpelthen, at om et år, så står vi med en national handlingsplan - en plan som er både helt fra Naalakkersuisut til Inatsisartut og kommunerne, befolkningen og børnene. En plan som alle føler ejerskab for, så vi kan begynde at tage de næste skridt for at sikre børn et godt liv. Både nu og for fremtiden, siger hun.

Hvis IAs forslag om en national handlingsplan vedtages i dag, skal planen præsenteres på efterårssamlingen 2019.