Tema: PFAS

Naalakkersuisut vil lave stikprøver for PFAS i drikkevandet

Efter afsløringer i KNR vil Kalistat Lund (IA) tage prøver af drikkevandet i Qaanaaq og Nuuk.
Demokraatit er ved at udarbejde en række spørgsmål, som man vil stille naalakkersuisoq for miljø om håndteringen af PFAS. Foto © : Carsten Faurschou
Skrevet af Liv Almer
01. maj 2023 07:08

- Efter at PFAS kom i medierne, er der jo skabt en bekymring i befolkningen. Jeg kan ikke acceptere, at befolkningen skal være utrygge ved at drikke vandet, så derfor har jeg taget den beslutning, at der skal tages to prøver.

Sådan lyder meldingen fra naalakkersuisoq for miljø Kalistat Lund (IA) fredag.

Ifølge ham har naalakkersuisut nemlig besluttet sig for at udføre stikprøver for PFAS i drikkevandet herhjemme.

Prøverne skal tages i Nuuk og i Qaanaaq. Nuuk fordi en stor del af befolkningen bor her og Qaanaaq da drikkevandssøen her får sit vand fra indlandsisen, som forskere i KNR for nylig har mistænkt for at indeholde væsentlige mængder PFAS.

Ingen alarmklokker

Naalakkersuisut understreger dog, at drikkevandet er i sikkerhed, når det kommer til de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier.

Men stikprøver er ikke nok, lyder det fra medlem af Inatsisartut for Demokraatit og næstformand i Frednings- og Miljøudvalget Nivi Olsen:

- Jeg synes, at det er bedre end ingenting at lave stikprøver. Men vi burde som land sikre os, at vi drikker rent vand, og jeg synes ikke, at man tager det seriøst nok, siger hun til KNR. Hun uddyber, at Demokraatit endnu ikke er klar over, hvordan stikprøveprogrammet konkret vil foregå.

Heller ikke Kalistat Lund kan oplyse, hvornår prøvetagningsprogrammet vil begynde, eller hvornår befolkningen kan forvente svar.

Sagen kort

  • Flere studier viser, at forhøjede mængder af PFAS i blodet kan svække immunforsvaret, forhøje kolesteroltallet, give nyre- og testikelkræft og påvirke fostervægten.
  • For 10 år siden fandt forskere første gang enorme mængder af de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i isbjørne på østkysten i Grønland.
  • Siden er der jævnligt udført studier på gravide grønlandske kvinder, som viser, at de har noget højere mængder af stofferne i deres blod end gravide danske kvinder.
  • Senest for tre år siden påpegede en forskningsgruppe under Arktisk Råd et behov for, at man udfører undersøgelser af PFAS-mængderne i det samlede fødevaresystem herhjemme.
  • Alligevel tester Grønlands myndigheder stadigvæk hverken drikkevand eller fødevarer herhjemme for PFAS.
  • Kalistat Lund oplyser i et mailsvar til KNR, at de igangsætter et mindre prøvetagningsprogram.

Nivi Olsen (D) kalder det et svigt af allerhøjeste grad, at myndighederne ikke tester bredt for PFAS i det grønlandske drikkevand.

Hun siger derfor, at Demokraatit nu vil stille en række spørgsmål til naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) om, blandt andet hvorfor man ikke tester alt drikkevandet for de sundhedsskadelige kemikalier herhjemme.

"Når man skal teste vandprøver, bunder det i, at man har en mistanke," sagde Kalistat Lund i sidste uge til KNR. Foto © : Carsten Faurschou

Nivi Olsen: Lukkethed og svigt

KNR kunne 11. april afsløre, at myndighederne hverken tester for de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i drikkevand eller fødevarer herhjemme. Det på trods af at der ifølge flere forskere kan være anledning til at mistænke, at der er væsentlige mængder PFAS i det grønlandske miljø.

- Landslægeembedet siger, at efter deres vurdering er drikkevandet i sikkerhed i forhold til PFAS, og derfor er der ingen planer om at undersøge, om der er PFAS i drikkevandet, sagde Kalistat Lund i sidste uge til KNR.

Hvem sagde hvad?

  • Da KNR først kunne bringe historien om, at man ikke tester for PFAS i drikkevand og fødevarer herhjemme, ønskede naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA), ikke at stille op til interview om emnet. Han indvilgede dog efter en uge i et interview med KNR.

  • Demokraatit mener, at naalakkersuisut har været for lukkede, når det kommer til PFAS. Derfor vil de nu stille Kalistat Lund en række spørgsmål om emnet.

  • Kalistat Lund afviser, at naalakkersuisut har været for lukkede, når det kommer til PFAS.

  • Da Kalistat Lund 18. april stillede op til interview med KNR, understregede han, at landslægeembedet vurderede, at drikkevandet er i sikkerhed, når det kommer til PFAS.

  • KNR kontaktede derfor landslægen, Henrik L. Hansen, for at høre, hvordan han kunne vide det. Til det sagde han: "Det gør man heller ikke med sikkerhed. Det, vi ved, er, at globalt set sker der en betydelig spredning af de miljøfremmede stoffer, primært fra industriområder. Og der er ingen tvivl om, at de også er spredt til Grønland."

  • Ifølge landslægen ved man allerede, at kemikalierne er i regn- og havvandet, da det er sådan, de er kommet ind i fødekæderne. Men Henrik L. Hansen sagde også, at målinger fra andre områder viser, at problemet ikke nødvendigvis er akut, da forskere eksempelvis i norske studier ifølge ham har fundet meget begrænsede mængder.

  • I stedet forklarede landslægen, at man fokuserer på at stoppe affaldsafbrændinger, da den eneste vej frem ifølge ham er 'at komme af med udledningerne og stofferne i dagligdagen, da PFAS stort set ikke nedbrydes i naturen.'

Alligevel har naalakkersuisut nu besluttet sig for at udføre stikprøver af drikkevandet.

- Det er alarmerende, og det er noget, man skal tage alvorligt som minister. Det viser han ikke her. Det svigter samfundet. Han svigter samfundet. Det er endnu sværere, fordi det er så svært at komme i dialog med ham. Det, synes jeg, er meget problematisk, siger Nivi Olsen til KNR.

Det er Kalistat Lund dog dybt uenig i:

- Hvis hun synes, det er svigt, og ikke har gjort noget ved det, så er det jo svigt fra hendes side. Som sagt har vi kendt til PFAS i mange år.