Udflytning: Naalakkersuisut vil først undersøge konsekvenser

Naalakkersuisut har besluttet sig for at undersøge konsekvenserne af at udflytte fire uddannelser fra Nuuk til andre byer på kysten. Ideen har splittet Naalakkersuisut, der har haft svært ved at finde ud af, hvad der egentlig har været besluttet.
Doris J. Jensen, formand for kulturudvalget, opfordrer Naalakkersuisut til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på KNR's fremtid. Foto © : Arctic Circle
Skrevet af Kenneth Elkjær
09. maj 2017 16:12

Under kommunalvalget vakte det store opsigt, at Naalakkersuisut var offentligt uenige om, hvorvidt der var truffet en beslutning om at udflytte fire uddannelser fra Nuuk.

Naalakkersuisoq Sara Olsvig modsagde i en tv-debat på KNR formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

I debatten sagde Kielsen, at Naalakkersuisut allerede havde besluttet at flytte uddannelser. Men den udlægning kunne Olsvig ikke genkende:

- Det har vi ikke i Naalakkersuisut, men vi undersøger konsekvensen af en mulig flytning af fire uddannelser, sagde Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit.

Til åbenlys utilfredshed for formand Kielsen:

- For det første vil jeg lige rette, hvad formanden for Inuit Ataqatigiit siger. I februar måned er der blevet taget en beslutning. Fire uddannelser skal flyttes, lød det fra Kielsen. 

Udflytningsplan

  1. NI-Nuuk flyttes til Qaqortoq og lægges sammen med Campus Kujalleq.
  2. Jern- og Metalafdelingen af Tech College flyttes til Sisimiut.
  3. Kunstskolen flyttes til Aasiaat.
  4. Socialrådgiveruddannelsen flyttes fra Ilisimatusarfik til SPS i Ilulissat

Kilde: Naalakkersuisut

Senere blandede naalakkersuisoq for uddannelse, Doris Jakobsen, sig også i diskussionen om, hvorvidt beslutningen var truffet eller ej.

- Det er ikke afgjort (...) den politiske koordinationsgruppe har besluttet, at konsekvenserne skal undersøges, fortalte hun til KNR.

Og det viser sig nu, at de to kvinder havde ret. Tirsdag oplyser Naalakkersuisut, at man har besluttet sig for at undersøge konsekvenser af at udflytte fire forskellige uddannelser.

Analysen forventes færdig i september i år, og planen er, at udflytningen skal behandles som en del af finansloven for 2018.

Planerne om udflytning har mødt massiv kritik fra flere sider. Læs mere i artiklerne herunder.

LÆS OGSÅ Udflytningsplaner skaber usikkerhed hos kulturinstitutioner

LÆS OGSÅ Stor forvirring i Naalakkersuisut om udflytningsplaner

LÆS OGSÅ Rektor afviser bekymring for udflytning

LÆS OGSÅ Udvikling skal sikre jobs på kysten - ikke udflytning