Asii: Udvikling skal sikre jobs på kysten - ikke udflytning

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq stiller spørgsmålstegn ved, om udflytningen af arbejdspladser vil gavne udviklingen af Grønland.
Asii Chemnitz Narup Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
28. marts 2017 09:45

- Vi er ikke så rige i Grønland, at vi kan lægge arbejdspladser og uddannelsespladser ud. Og jeg har svært ved at se, hvordan det vil kunne skabe økonomisk merværdi, siger Asii Chemnitz Narup.

Naalakkersuisuts ønske om at flytte arbejdspladser tager udgangspunkt i Qeqqata Kommunias, Qaasuitsup Kommunias og Kommune Kujalleqs udspil om mere ligeværdighed, ved at flytte 600 arbejdspladser ud af Nuuk.

Naalakkersuisut har derfor fået konsulentvirksomheden, BDO, til at vurdere, hvad udflytning af arbejdspladserne kan koste.

Vurderingen lyder på minimum en halv milliard.

- På den økonomiske side, har jeg mange bekymringer, siger Asii Chemnitz Narup.

Det er dog ikke kun det pengemæssige, som borgmesteren bekymrer sig om.

BDO's rapport konkluderer nemlig også, at det langtfra er alle ansatte, der er klar til at flytte med. Og det kan betyde, at der er kompetencer, der går tabt, og det kan gøre processen endnu dyrere.

- Det er en meget stor pris, man kommer til at betale, hvis det her skal føres ud i livet, siger Asii Chemnitz Narup.

Hun er enig i ønsket om at udvikle andre byer, men stiller spørgsmålstegn ved fremgangsmåden. Naalakkersuisut skulle hellere sørge for at etablere nye initiativer andre byer end i Nuuk, istedet for at flytte allerede etableret arbejdspladser ud.

- Der vil jo ske nye initiativer løbende, også i vores samfund.  Så lad de nye initiativer blive etableret ude på kysten, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, der tilføjer, at Kommuneqarfik Sermersooq vil fortsætte sit arbejde som hidtil, så længe der blot er tale om en undersøgelse.