Naalakkersuisut kritiserer forsinkelser i lufthavn

Arbejdet hos ledelse og bestyrelse i Greenland Airports skal under lup, siger naalakkersuisut. Det sker blandt andet, efter Trafikstyrelsen endnu engang har dumpet sikkerheden i den nye lufthavn i Nuuk.
Sikkerheden omkring internationale flyvninger fra den nye lufthavn i Nuuk er foreløbig suspenderet frem til starten af oktober. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
09. september 2024 15:05

Forsinkelser og manglende fremgang i håndteringen af udfordringer i lufthanvsbyggeriet i Nuuk er stærkt utilfredstillende. 

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra naalakkersuisut.

Præcis, hvilke udfordringer politikerne er utilfredse med, er ikke specificeret, men der er rigeligt at vælge mellem. 

Senest har Trafikstyrelsen i sidste uge ikke kunne godkende sikkerheden i den nye lufthavn i Nuuk, når det kommer til internationale flyvninger.

Det er anden gang, at lufthavnen får forlænget suspenderingen af internationale flyvninger efter Trafikstyrelsens kontrol. Det er nu knap en måned siden, at fly med snuden mod udlandet måtte lette fra Nuuk. 

Asfaltering af landingsbane og læk i lufthavnen 

For knap to uger siden kunne KNR fortælle, at en specielt våd weekend afslørede, at lufthavnsbyggeriet er utæt.

Regnen betød nemlig, at der kom vand ind flere steder i lufthavnen, fordi man arbejde på at udbedre ‘konstruktionsmæssige ting’, der blev påpeget tidligere på året.

Derfor manglede terminalen facade flere steder, og et bygge skøn tidligere på året viste, at overgangen mellem vinduer og facadeplader flere steder er utæt. 

Også færdiggørelsen af den på 2,2 kilometer lange landingsbane til atlantfly har ladet vente på sig. I start juni sagde Greenland Airports direktør Jens R. Lauridsen, at de var langt med den, men manglede en masse asfaltarbejde for at få den klar til åbningen 28. november. 

Og alle de udfordringer og forsinkelser er ikke godt nok, siger Hans Peter Poulsen (IA), naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur.

- Vi kan ikke fortsætte med at være vidne til forsinkelserne, og derfor forventer vi, at Greenland Airports overholder de deadlines, de selv har meddelt offentligheden.

Møde med ledelsen

Trafikstyrelsen kommer på besøg igen i starten af oktober for at se, om fejlen i sikkerheden omkring de internationale flyvninger er blevet rettet op.

Inden da vil naalakkersuisut have "fokus på bestyrelsens ansvar og ledelsesopgaver i projektet", står der i pressemeddelelsen.

- Vi har bedt om et møde med bestyrelsesformanden og næstformanden i Greenland Airports, hvor det forventes, at der kommer fokus og handling for at sikre situationen. De nuværende forhold er uacceptable, og vi forventer, at der sættes yderligere fokus på fremdrift, siger formanden for naalakkersuisut Múte B. Egede (IA).

Selvstyret ejer sammen med den danske stat den nye lufthavn i Nuuk.