Forsinket lufthavn forlænger din rejsetid nordpå i to år

Rejsende, der skal længere nord på end Kangerlussuaq, får en forlænget rejsetid på grund af forsinkelsen af lufthavnsbyggeriet i Ilulissat. Men Nuuk Lufthavn åbner til tiden, slår direktør fast.
Direktøren for Greenland Airports - Mittarfeqarfiit garanterer, at den nye lufthavn i Nuuk åbner helt efter planen. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

- Umiddelbart betyder det forlænget rejsetid.

Det siger Jacob Nitter Sørensen, der er direktør i Air Greenland.

Udmeldingen om den forlængede rejsetid kommer, fordi det er en realitet, at Ilulissat lufthavn bliver forsinket og først åbner i slutningen af 2026, mens lufthavnen i Nuuk åbner som planlagt i november i år.

Der mangler facadebeklædning rundt om på bygningen, og det vil der muligvis også gøre, når lufthavnsterminalen bliver taget i brug, fortæller direktøren for Greenland Airports - Mittarfeqarfiit Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Når lufthavnen i Nuuk åbner, betyder det, at det store atlantfly 'Tuukkaq' flyver til hovedstaden i stedet for at lande i Kangerlussuaq, og derfor bliver der længere rejsetid for de passagerer, der skal til Ilulissat og længere nord på, fortæller Jacob Nitter Sørensen.

- Man skal flyv videre fra Nuuk til Ilulissat med et Dash 8 fly, og det er en forlænget rejsetid på en halv time eller deromkring i forhold til i dag, hvor 'Tuukkaq' lander i Kangerlussuaq, siger Jacob Nitter Sørensen.

Og hvis man så skal længere nord på, får man en endnu længere rejsetid.

Bagagebåndet er det eneste bagagebånd i lufthavnen. Men hvis behovet opstår, kan lufthavnen udvides, så der bliver plads til endnu et bagagebånd. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Air Greenland-direktøren lover dog, at der vil være tilstrækkeligt med fly til at få passagerer videre op langs kysten. Men en slagside kan være, at efterspørgslen fra turister til Ilulissat og andre nordlige destinationer vil dale.

- Vi ved jo bare, at når der tilbydes direkte flyvninger, er der flere, der vil rejse. Så det kommer nok i højere grad til at påvirke efterspørgslen til Ilulissat mere, end det er et kapacitetsmæssigt spørgsmål, siger Jacob Nitter Sørensen.

Direktør: Ikke muligt at fortsætte atlantflyvninger til og fra Kangerlussuaq

Meldingen om den forsinkede åbning af lufthavnen i Ilulissat kom ikke bag på Air Greenlands ledelse. For her har man 'godt kunnet se ud af vinduet, at det ikke skred frem som planlagt', som Jacob Nitter Sørensen siger.

Men det har ikke fået selskabet til at overveje at beholde atlantflyvningerne i Kangerlussuaq lidt længere. For Nuuk er den destination i Grønland, hvor der er flest rejser til.

- Der er en klar forventning fra markedet om, at Air Greenland kommer til at flyve direkte til Nuuk, hvilket også ud fra et konkurrencemæssigt synspunkt giver mening. Hvis ikke vi flyver direkte til Nuuk, er der helt sikkert nogle andre, der vil gøre det.

Nuuk garanterer åbning

Selvom Ilulissat altså bliver forsinket med et år, er der intet, der slår sprækker i planen for åbningen af lufthavnen i Nuuk. Lufthavnsselskabet Greenland Airports direktør Jens R. Lauridsen garanterer, at Nuuks nye internationale lufthavn åbner som planlagt. Den nye terminalbygning åbner 17. juni, mens landingsbanen, hvor det store atlantfly kan lande, åbner 28. november. 

Greenland Airports

Kalaallit Airports og Mittarfeqarfiit har slået sig sammen til et selskab ved navn Greenland Airports – Mittarfeqarfiit.

Mittarfeqarfiit har i årtier stået for driften af lufthavnene og heliportene herhjemme.

Kalaallit Airports har stået for at opføre de tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Greenland Airports – Mittarfeqarfiit består af et moderselskab og tre driftsselskabet, som har hver deres opgave.

Selskabet fik officielt sit nye navn, Greenland Airports – Mittarfeqarfiit, den 24. maj 2024.

- Planen holder, vi åbner til tiden.

- Banen er sat til at åbne 28. november, og vi er rigtig langt med den. Det, der primært mangler, er en masse asfaltarbejde, og der venter vi på, at det skal blive tørvejr, så vi kan komme i gang, uddyber Jens R. Lauritsen.

De mindre Dash 8 fly, kan dog lande ved den nye lufthavn allerede fra midten af august, mens det er den lange landingsbane på 2,2 kilometer til atlantflyet, der bliver færdig til slut november.

Når kalenderen slår midt august vil det være muligt at lette med et Dash 8 fly fra forpladsen, hvor flyene vil holde på ræd og række. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR

Derfor vil passagerer den første måned - altså fra 17. juni til midt august - skulle tjekke ind i den nye terminal, men flyve fra den gamle landingsbane. Og det bliver løst med busser, fortæller han.

- Fra den 17. juni skal man tjekke ind her i bygningen (den nye terminal red.) og køre med bus over til den nuværende forplads, siger han.

Mens planen holder for byggeriet i Nuuk, men skrider i Ilulissat, skyder der også en lufthavn op i Qaqortoq, og det projekt går også efter planen, fortæller Jens R. Lauridsen. Lufthavnen i Qaqortoq står derfor færdig i 2026, fortæller direktøren.